Allegro - zwrot

• Autor wątku Autor wątku Kaate21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaate21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
Zastanawiam się nad jedną kwestią. Otrzymałam w dniu dzisiejszym produkt zakupiony na allegro. Jeśli złoże oświadczenie (mailem) Sprzedającemu , że chce dokonać zwrotu to od tego momentu mam 14 dnia na zwrot prawda? Czy mogę w ciągu tych 14 dni się rozmyślić i stwierdzić, że jednak chce pozostawić produkt? Czy wtedy po prostu informuję Sprzedającego o tym i po prostu nie odsyłam towaru? Czy Sprzedający może wymagać i tak zwrotu towaru?

Kaate21 napisał:
Czy mogę w ciągu tych 14 dni się rozmyślić i stwierdzić, że jednak chce pozostawić produkt?
Nie, bo skutecznym odstąpieniu od umowy nie będziesz już właścicielką rzeczy. Możesz oczywiście w porozumieniu ze sprzedającym "cofnąć" to oświadczenie, ale sprzedający musi się na to zgodzić.

Wszystko przy założeniu, że to transakcja B2C

Dobrze a co gdy Sprzedający nie chce Kupującemu zwrócić kosztów zwrotnej przesyłki? Może ich nie zwrócić?

Musi zwrócic cenę i koszty przesyłki do Ciebie w ustawowym terminie 14 dni.

Art. 32. 1. upk Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

PS. Czy i w jakiej formie zostałaś poinformowana przez sprzedawcę o prawie odstapienia?

Na stronie sprzedawcy na allegro jest napisane, że można zwrócić/wymienić towar w ciągu 14 dni.

Jeśli tylko tam i nie dostłas info. @, SMS, etc, to sprzedawca musi zwrócic Ci wszystkie poniesione koszty.

Wysłałam maila do sprzedawcy z informacją, że dokonuje zwrotu i proszę tylko o potwierdzenie adresu na który mam nadać paczkę.
Odpisano mi że adres się zgadza; że buty należy zwrócić nieuszkodzone i wtedy dostanę zwrot pieniędzy.

Taki mial z informacją wpływa na całą sytuację?

Nie wpływa. Odstąp od umwy (pismo lub @, jesli sprzedawca dopuszcza taką formę). Możesz go poinformować, że sankcją na naruszenie obowiązku informacyjnego, o którym mowa w art. 14 ust. 2, lub 21 ust. 1 upk jest zwolnienie z kosztów odesłania rzeczy (art. 34 ust 2 upk).

Hm, ale jeśli na stronie "o mnie" na allegro Sprzedający umieścił informację, iż Kupujący pokrywa koszty przesyłki zwrotnej, co wtedy?

Mam jeszcze jedno pytanie - towaru zakupionego jako usługa nie muszę przyjmować wcale - tak twierdzi Sprzedający.
Czy przez allegro jest w ogole mozliwe kupienie usługi?

Usługą niby ma być zrobienie butów. Sprzedający ich nie ma. Dopiero gdy ktoś kupi je na allegro to je zamawia u producenta i są wykonywane specjalnie dla Kupującego.

Czy to jest usługa?
Czy ustawa o prawach konsumenta nie m atutaj zastosownaia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót