Allegro

• Autor wątku Autor wątku pochix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pochix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
Przejdę do konkretów. Sprzedałem ostatnio na allegro pewne figurki za 215 zł. Były pewne opóźnienia z przelewem. Paczkę wysłał mój kolega na poczcie, którego były figurki. Paczka nie dotarła po przeszło 3 tygodniach, chociaż została wysłana na poprawne dane. Niczego nie można reklamować, ponieważ kolega wyrzucił dowód nadania paczki.

Czy kupujący może wytoczyć mi sprawę sądową? Słyszałem, że do pewnej kwoty to niemożliwe.

Teraz mam dylemat. Nie mam do końca pewności czy do kupującego paczka rzeczywiście nie doszła. Muszę wierzyć w to co pisze w mailach. Ubiega się teraz o zwrot kosztów.

Krótko mówiąc:
- twierdzi, że paczka nie doszła, a przelew został zaksięgowany (przelew dotarł na moje konto)
- że tak powiem straszy prawnym rozwiązaniem sprawy
- ubiega się o zwrot poniesionych kosztów i jako zakończenie proponuje komentarz negatywny

Jeżeli proponuję mu zwrot kosztów, ale zwlekam z tym z różnych przyczyn to czy może zgłosić to do organów? Czy musi tolerować moje problemy związane z niespodziewanym zwrotem pieniędzy?

Jakie obiektywne i zgodne z prawem zakończenie może mieć transakcja?

Na koniec dodam, że dopadło mnie jakieś fatum związane z allegro. Proste przesyłki za pobraniem nie dochodzą na poprawne dane. Dzisiaj np. dostałem telefon, że kurier nie dostarczył mi przesyłki, ponieważ adres był błędny (dygresja, to już zupełnie inna aukcja, nie mylić z problemem poruszonym wyżej). Nie mieszkam na wsi, wcześniej wszystkie paczki dochodziły w szybkim czasie i bez problemów trafiały w moje ręce.

Jednym słowem same problemy i nerwy!! ;-[

o ile facet złoży zawiadomienie na Policji bedzie prowadzone postepowanie o czyn z art. 286 &1 KK

ps. skoro była nadawana na poczcie paczka to na tejze poczcie -znając dzień i dane nadawcy i odbiorcy bedzie mozna ustalić czy przesyłka rzeczywiscie byla nadana ....

dobrze, dziękuje.
sprawdzę czy dostanę pismo potwierdzające nadanie paczki.

Powrót