Altario - windykacja, detektyw

• Autor wątku Autor wątku Kademi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kademi

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Witam, mama dostała pismo z firmy windykacyjnej w którym powołując się na art. 2 ust. 1 pkt 2 a i b oraz pkt 5 ustawy o usługach detektywistycznych oraz art. 9, firma detektywistyczna Altario zajmie się pozyskaniem informacji na temat mojej mamy, podali również informację, że firma ta może uzyskiwać informacje od osób fizycznych, przedsiębiorców, instytucji, a także organów administracji rządowej lub samorządowej. Dodam że dług mamy nie przekracza 3500zł. I tutaj pojawia się moje pytanie czy firma windykacyjna może zlecić takie działania firmie detektywistycznej ?? Drugie moje pytanie, ponieważ w internecie znalazłam, że firma Altario to i windykacja i detektywi ?? Czy firma windykacyjna może być jednocześnie firmą detektywistyczną ?? Bo z tego co wiem firma windykacyjna nie może nachodzić osoby fizyczne np. sąsiadów i wypytywać o sytuacje mojej mamy.

Olać ich, mnie też straszyli i co? i nic. Daj mamie coś na uspokojenie nerwów, nie panikować.

Właśnie te nerwy najgorsze :( To starsza osoba, sprawa była już u komornika gdzie spokojnie spłaca ratami ile jest w stanie swoje zobowiązania, ale bank wycofał sprawę od komornika i przejęła to firma windykacyjna, która tak właśnie ją ciągle stresuje pismami, telefonami, a Mama mimo moich tłumaczeń co ma im mówić przez telefon itp. ciągle się denerwuje.

Pisma od firmy można zbierać będzie na podpałkę (lub do swoich akt), jak zadzwonią to niech mama odda ci słuchawkę.

Powrót