Amerykańskie prawo jazdy a prawo polskie

• Autor wątku Autor wątku Abbey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abbey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
w sierpniu tego roku przyjechałam do Polski aby rozpocząć naukę w szkole średniej. Jestem obywatelką Stanów Zjednoczonych (nie mam obywatelstwa polskiego). W maju gdy jeszcze mieszkałam w US zdałam egzamin i otrzymałam prawo jazdy amerykańskie. No i właśnie czy mogę używać tego prawa jazdy w Polsce? Słyszałam o czymś takim jak wymiana prawa jazdy, tyle że mam 16 lat a w Polsce prawo jazdy otrzymuje się dopiero od 18 lat... jest też coś takiego jak międzynarodowe prawo jazdy (IDL?). Czy można wyrobić takie prawo jazdy (międzynarodowe) i przy ewentualnej kontroli pokazać to policjantowi razem z moim obecnym PJ, czy to wystarczy ??
Pozdrawiam

Trzeba wyrobić międzynarodowe prawo jazdy, amerykańskie nie obowiązuje w Polsce, natomiast wszelkie przepisy obowiązują Cię takie jakie w kraju w którym się poruszasz (co jest oczywiste, nie wiem tylko czy odnosi się to wieku minimalnego dla uzyskania prawa jazdy, niemniej jednak w Polsce można mieć prawo jazdy od 16 roku życia, za zgodą rodziców także nie powinno być problemu)

Powrót