Amortyzacja a wkład do spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku Kriss_14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kriss_14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich bardzo serdecznie,

Interesuje mnie Wasze zdanie w następującej sprawie:

Małżonkowie, między którymi istnieje wspólność majątkowa, nabyli na zasadzie tej wspólności prawo odrębnej własności lokalu mieszkalnego. Następnie rozpoczęli prowadzenie działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej, w której są jedynymi wspólnikami. Jak wiemy, zdolność prawną i w konsekwencji zdolność do czynności prawnych posiadają wyłącznie wspólnicy spółki cywilnej. Również tylko oni są podatnikami podatku dochodowego od dochodów osiąganych z działalności gospodarczej prowadzonej w tej formie. Majątek powstały przez wniesienie wkładów i powiększony w okresie działalności spółki jest jedynie wspólnym majątkiem wspólników objętym wspólnością łączną. Zatem sama spółka cywilna jest zwykłą umową cywilnoprawną, łączącą wszystkich wspólników i w oderwaniu od nich nie jest odrębnym bytem prawnym. Wniesienie do spółki cywilnej tytułem wkładu prawa własności polega na rozszerzeniu jego zakresu podmiotowego na pozostałych wspólników albo na przekształceniu współwłasności w częściach ułamkowych we wspólność łączną, jeżeli wnoszący aport są zarazem współwłaścielami w częściach ułamkowych przedmiotu wkładu i zarazem jedynymi wspólnikami spółki cywilnej. W przypadku tych małżonków wniesienie takiego wkładu nie spowoduje żadnych zmian w zakresie rodzaju istniejącej między nimi wspólności. Jedynym skutkiem wniesienia takiego wkładu byłaby zmiana w zakresie podlegania istniejącej wspólności łącznej odrębnym przepisom. Innymi słowy, do chwili wniesienia władu wspólność łączna podlega przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego o małżeństwie, zaś od momentu dokonania tej czynności wspólność ta podlegać będzie regulacjom kodeksu cywilnego o spółce. Małżonkowie chcę uznać ów lokal mieszkalny będący odrębną własnością, jako środek trwały (obecnie wyłącznie siedziba i zarazem biuro) i dokonywać w ciężar ksztów uzyskania przychodów odpisów amortyzacyjnych. Podkreślam, że ten lokal mieszkalny spełnia wszystkie warunki zawarte w ustawowej definicji środka trwałego. Czy Waszym zdaniem Urząd Skarbowy słusznie uzależnia zasadność dokonywania odpisów amortyzacyjnych od wniesienia tego prawa majątkowego tytułem wkładu do spółki cywilnej i zapłaty PCC ? Czy Waszym zdaniem ma tutaj znaczenie zasada autonomii prawa podatkowego odnośnie klasyfikowania rzecz i praw, jako składników majątkowych wykorzystywanych w działalności gospodarczej i podlegających amortyzacji podatkowej ?

Powrót