Amortyzacja i odsetki rat kredytowych a wynajem niewydzielonego lokalu

• Autor wątku Autor wątku Bob1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bob1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

parę miesięcy temu kupiłem 50% udziałów w nieruchomości (dom jednorodzinny - dwa niezależne lokale). Pozostały udział ma w posiadaniu od dawna moja matka. Ja zakupiłem pozostałe 50% od sąsiada, który się wyprowadzał i sprzedawał swoją część. Zakup finansowałem kredytem, a cała nieruchomość ma jedną księgę wieczystą. Wszelkie podziały w użytkowaniu lokali, ogrodu itp są czysto umowne (bo do tej pory formalności nigdy nie były potrzebne).
Obecnie wynajmuję swoją część współwłasności, rozliczając się na zasadach ryczałtu. Chciałbym zacząć się rozliczać w ramach działalności gospodarczej (którą prowadzę), aby móc skorzystać z możliwości odliczania kosztów wynikających z amortyzacji i odsetek rat kredytowych.

I tutaj właśnie sprawa się (moim zdaniem) komplikuje:
- kredyt został wzięty na sfinansowanie udziału w nieruchomości - nie ma mowy o lokalu (mimo, że jest fizycznie wydzielony w budynku, ale nie prawnie). Czy w takim przypadku możliwe jest, aby uwzględniać odsetki od kredytu jako koszt? Czy też trzeba np. wydzielić prawnie lokal i obliczyć udział jego wartości względem wartości tych 50% nieruchomości na które był brany kredyt (wymyślam teraz, nie wiem jakie byłoby właściwe podejście)
- czy lokal podlega odpisom amortyzacyjnym, jeśli nie jest prawnie wydzielony?

Czy kwestia w/w kwestii zmienia się w przypadku wynajmu lokalu a wynajmu pokoi w lokalu?

Pytanie sprowadza się do tego, czy da się to zrobić (czyt. czy da się uwzględniać amortyzację i odsetki od kredytu jako koszty), a jeśli tak, czy będą przy tym konieczne czynności takie jak wydzielanie lokalu.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady,
pozdrawiam

Powrót