Amortyzacje ŚT

• Autor wątku Autor wątku zoska7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoska7777

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Proszę o podpowiedz w dwóch kwestiach:

1. W czerwcu 2006 rozpoczęiśmy nakłądy inwestycyne na ulepszenie ŚT 800zł. (środek trwały ulepszany z 2003 roku o wartości początkowej poniżej 3500 zł umarzany jednorazowo)
Podczas inwentaryzacji 31.12.2006 - zakończono inwestycje i przeksięgowano ulepszenie na Zwiększenie wartość śt. W przekazanej mi Ewidencji mam powyższą kwotę 800 zl jako wartość netto ŚT.
Mogę to w styczniu jednorazowo zamortyzować?

2. Komputer o wartości powyżej 3500 zł wprowadzony do ewidencji listopad 2006. Zastosowano metodę liniową - stawka roczna 30 %.
Czy mogę począwszy od stycznia 2007 zastosować art16i punkt2 podpunkt 3) PDOP i zastosować stawkę 60 %?

3. Czy stawka zastosowana przy amortyzacji używanego samochodu osobowego 30 % - może wynikać z zastosowania art. 16j PDOP? Dlaczego księgowa nie zastosowała stawki 40 %? Może coś mi umknęło a będę się jej mogła dopiero zapytać w poniedziałek.
Proszę o wyjaśnienie

Moze zle sprecyzowalam pytanie, dotyczace tego ulepszenia. Rachunkowo to mysle ze moge jednorazowo w styczniu zamortyzowac.
Nie wiem tylko jak podejsc do tego pod wzgledem podatkowym. Nie wiem dlaczego poprzednia ksiegowa nie zaksiegowala tego bezposrednio w koszty w czerwcu. A teraz mam dylemat - bo teoretycznie wzgledem prawa podatkowego to to nie jest ulepszeniem srodka trwalego bo jest ponizej 3500 zl. Zatem co mam z tym zrobic? Jak wrzucic w koszta? Moze kazac tamtej ksiegowej wrzucic w koszta podatkowe w grudniu?
Bardzo prosze o porade
Zosia

Powrót