Aneks do umowy o naukę

• Autor wątku Autor wątku amfre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amfre

Witam,

Zarejestrowałem się i piszę od razu z problemem, a raczej ciekawym zagadnieniem.

Studiuję zaocznię, w związku z czym posiadam umowę o naukę. Spotkały mnie w związku z tym 2 ciekawe sytuacje.

W czasie sesji egzaminacyjnej 1. semestru nie otrzymałem karty egzaminacyjnej (dokument niezbędny do potwierdzenia zdania egzaminów - zbierasz w nim to samo co w indeksach - w gwoli pełnej jasności napisałem), gdyż aby ją otrzymać musiałem podpisać aneks do umowy o naukę. Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Przecież miałem umowę o naukę podpisaną przez obie strony i zgłosiłem się po kartę?!

Druga kwestia, w aneksie odnalazłem 2 interesujące fragmenty:

[cytat:3sg0jys1]Odmowa podpisania aneksu traktowana będzie jako wypowiedzenie umowy, z zachowaniem przepisów paragrafu 6, z tym że termin wypowiedzenia umowy, będzie od dnia nastepującego po dniu pisemnego lub ustnego złożenia oświadczenia o odmowie podpisania aneksu do umowy.[/cytat:3sg0jys1]

[cytat:3sg0jys1]Jako wypowiedzenie umowy traktowane będzie również uchylanie się od podpisania aneksu, z zachowaniem przepisów paragrafu 6, z tym że termin wypowiedzenia liczony będzie od 21 dnia od daty wysłania przez Uczelnię na wskazany przez studenta adres do korespondencji listu poleconego zawiadamiającego o konieczności podpisania aneksu.[/cytat:3sg0jys1]

Mam to rozumieć tak, że teraz uczelnia może kazać mi podpisać każdy aneks, a jeśli odmówię to mnie skreślą? Wnioskuję, że mogą sobie dowolnie podnosić kwotę czesnego, a ja to muszę podpisywać.

W razie czego proszę przenieść do prawidłowego działu (Prawo Konsumenta?).

Powrót