Aneks do umowy

• Autor wątku Autor wątku Semcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Semcia

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, nie jestem pewna w którym dziale mam zamieścić pytanie więc zamieściłam w dziale spółek prawa handlowego i tu.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą jako przewoźnik dla dużej firmy kurierskiej (jest to sp. z o.o.) . Mam podpisaną umowę o świadczenie usług przewozowych. I teraz pytanie: czy każda ze stron może dać aneks do tej umowy? Czy ja mogę wystawić aneks ze zmianą warunków umowy? Nic takiego nie jest napisane w umowie. Żadnych zastrzeżeń w umowie nie wiedzę.
Jeśli mogę a mój kontrahent nie zgodzi się na podpisanie aneksu to czy umowa może być rozwiązana z dniem natychmiastowym? Bardzo proszę o podanie jakiś paragrafów.

na aneks muszą zgodzić się dwie strony

Semcia napisał:
nie zgodzi się na podpisanie aneksu to czy umowa może być rozwiązana z dniem natychmiastowym?
warunki wypowiedzenia lub rozwiązania bez wypowiedzenia powinna określać umowa

jest tak:
1. po upływie pierwszych 14 dni obowiązywania umowy każda ze stron ma prawo ją rozwiązać z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego.
2. (nazwa sp.z oo) ma prawo rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia gdy przewoznik narusza postanowienia niniejszej umowy.

Nie ma informacji kiedy ja mogę rozwiązać umowę.

tak ale umowa na początku miała okres wypowiedzenia 1 miesiąc, a potem dostałam aneks zmieniający m.in okres wypowiedzenia z zapisem:
1. niniejsza umowa zostaje zawarta na czas nieokreślony i obowiązuje od dnia jej podpisania
2. W okresie pierwszych 14 dni obowiązywania umowy każda ze stron może ją rozwiązać za 5 dniowym wypowiedzeniem
3. Po upływie 14 dni obowiązywania umowy każda ze stron ma prawo ją rozwiązać z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Czyli jak ja teraz im wystawie jakiś aneks to też mogę ustalić 5 dniowy okres wypowiedzenia w pierwszych 14 dniach?

Czyli jeśli nie zgodzą się na aneks to mogę dać im wypowiedzenie 3 miesięczne tak?

A jaki kodeks obowiązuje w przypadku tej umowy? Kodeks cywilny? Mimo iż firma jest sp.z oo?

poważnie jesteś przedsiębiorcą?

art 1 kc

Powrót