Angielska spółka Ltd w Polsce

• Autor wątku Autor wątku milkers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milkers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nigdzie nie mogę znaleźć sprecyzowanej odpowiedzi. Co inne biuro księgowości to inna odpowiedź, więc postanowiłem zwrócić się do Was.

Chodzi o to, że posiadam angielską spółkę Ltd., chciałbym zacząć sprowadzać towar z Azji na zasadach dropshippingu. Wiadomo, w Polsce nie ma śladu firmy, żadnego biura, ani magazynu. Są tylko klienci.

Pierwsze pytanie dotyczy tego, czy można to traktować jako usługę pośrednictwa w sprzedaży? Czy jest w ogóle coś takiego, czy to tylko sposób "cwaniaczków" z Allegro? W praktyce przecież tak jest, ja jestem tylko osobą, która pośredniczy między klientem, a dostawcą. Jednak wole mieć pewność.

Druga sprawa to w jaki sposób się rozliczać z US. Czy wystarczy tylko rozliczać VAT 23% oraz podatek dochodowy?

Liczę na Waszą pomoc :)

Proszę zapytać w brytyjskim urzędzie skarbowym, obowiązuje cię księgowość i rozliczenia podatkowe brytyjskie.

Usługa pośrednictwa sprzedaży istnieje jak najbardziej kwestia tylko czy rzeczywiście będziesz sprzedawał usługę czy towar.
Gdzie i w jaki sposób chcesz sprzedawać? (własny sklep internetowy, allegro)

tylko pośrednictwo-sklep internetowy oraz allegro

Patrz odp.2 - proszę zadać to pytanie w brytyjskim urzędzie skarbowym i dodać że spółka będzie prowadzić pośrednictwo na portalu internetowym w innym państwie. Są to usługi i jest różne miejsce opodatkowania. Spółka podlega pod ustawodawstwo podatkowe brytyjskie, tam płacisz podatki.

Ostatnia edycja:
Dla potomnych gdyby ktoś szukał:

Zgodnie z obowiązującym prawem brytyjska spółka przed dokonaniem pierwszej dostawy towarów lub usług na rzecz osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej musi się zarejestrować w Polsce jako czynny podatnik VAT oraz dokonywać jego rozliczeń oraz prowadzić stosowną dokumentacje.

@opek993
Podstawa prawna?

Wg mnie tak nie jest. Jeśli sklep internetowy wysyła do osób fizycznych za granicą rejestruje się do VAT w danym kraju dopiero jak przekroczy limit ( w Polsce 150 000 zł) . Jak nie jest zarejestrowana płaci VAT w swoim kraju.

Wyobraźmy sobie sytuację. Sprzedaję na allegro,nie mam zastrzeżeń w regulaminie że nie sprzedaję za granicę. Klient z Rumuni zamawia towar za 5 zł. W takiej sytuacji musiał bym jechać do Rumunii,rejestrować swoją spółkę do VAT w Rumunii i prowadzić tam rejestry Vatowskie.
@milkers
Z drop shippingiem na allegro jest podstawowy problem że 99 % podmiotów to robi nielegalnie. Są dwie możliwości.

1.Legalna Wystawiasz w dziale z usługami!! nie z towarami swoją usługę dropshippingu. Klient płaci np 100 zł za usługę i na to mu wystawiasz fakturę a pieniądze za towar przesyłasz do swojego dostawcy w Chinach. Klient się martwi o cło,Vat,reklamacje. W praktyce nikt nie kupi takiej usługi.

2.Nielegalna. Wystawiasz przedmiot w dziale z towarami. Pobierasz opłatę za całą wartość towaru i część przesyłasz do dostawcy. Piszesz że cło i VAT to problem klienta.

Jeśli chciał byś to robić legalnie wtedy powinieneś najpierw zapłacić cło,VAT,odprawić towar a potem przesyłać do klienta i wystawić fakturę lub paragon. Odpowiadasz również za reklamacje a klient ma prawo do zwrotu 14 dni.

przemo_m napisał:
@opek993
Podstawa prawna?

Wg mnie tak nie jest. Jeśli sklep internetowy wysyła do osób fizycznych za granicą rejestruje się do VAT w danym kraju dopiero jak przekroczy limit ( w Polsce 150 000 zł) . Jak nie jest zarejestrowana płaci VAT w swoim kraju.

Wyobraźmy sobie sytuację. Sprzedaję na allegro,nie mam zastrzeżeń w regulaminie że nie sprzedaję za granicę. Klient z Rumuni zamawia towar za 5 zł. W takiej sytuacji musiał bym jechać do Rumunii,rejestrować swoją spółkę do VAT w Rumunii i prowadzić tam rejestry Vatowskie.
@milkers
Z drop shippingiem na allegro jest podstawowy problem że 99 % podmiotów to robi nielegalnie. Są dwie możliwości.

1.Legalna Wystawiasz w dziale z usługami!! nie z towarami swoją usługę dropshippingu. Klient płaci np 100 zł za usługę i na to mu wystawiasz fakturę a pieniądze za towar przesyłasz do swojego dostawcy w Chinach. Klient się martwi o cło,Vat,reklamacje. W praktyce nikt nie kupi takiej usługi.

2.Nielegalna. Wystawiasz przedmiot w dziale z towarami. Pobierasz opłatę za całą wartość towaru i część przesyłasz do dostawcy. Piszesz że cło i VAT to problem klienta.

Jeśli chciał byś to robić legalnie wtedy powinieneś najpierw zapłacić cło,VAT,odprawić towar a potem przesyłać do klienta i wystawić fakturę lub paragon. Odpowiadasz również za reklamacje a klient ma prawo do zwrotu 14 dni.

Kompletna bzdura:
Art. 34 Dyrektywy 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz. U. U. E L 347)

Te wywody nt. legalności również kompletna bzdura.

Witam, to jest też mój problem. Posiadam od początku roku firmę w UK dwu osobową ja mieszkam w Polsce a współwłaścicielka i zarazem księgowa w UK. I to dej pory nic jeszcze nie sprzedałem na terenie Polski ponieważ boje się że Urząd później dowali mi jakąś karę i nie będzie ich interesowało że firma jest za granicą.
Marzy mi się chociaż próba rozkręcenia interesu bo mieszkam w małej pipidówie a chcę czegoś więcej ale boję się że US w pewnym momencie dorzuci mi jakąś karę i nie dojść że będę spłukany to jeszcze będę latami spłacał kredyt za swoją niewiedzę.
Próbowałem się dowiadywać w lokalnym "biurze" prowadzącym księgowość ale nie potrafili jednoznacznie odpowiedzieć co i jak. Bo już nie wiem czy po prostu nie jechać do US i tam się wypytać.

Temat jest zbyt szeroki by udzielić zgrabnej odpowiedzi dlatego polecam użyć internetu i poszukać specjalisty który za opłatą udzieli Ci wszystkich informacji bo za darmo niestety nikt nie podzieli się wiedzą ;)

@Sawran więc czemu nie otworzysz DG w Polsce?

Ze względu na podatki dochodowe, zawyżony vat, zus...

Powrót