Angielskie urzędy-Council Tax-benefity-istne cyry

• Autor wątku Autor wątku treselle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

treselle

..Witam.Nie wiem jak to ująć dokładnie:) chciałam zapytać Jak widzi się tu w Anglii składanie skarg na pracowników urzędów?. Przecież to co oni wyprawiają to brak słów..Np.miałam taka sytucję: po przeprowadzce do nowego mieszkania poszliśmy z chłopakiem do City Hallu zgłosić zmiane adresu do Council Taxu.W poprzednim domu mieszkaliśmy jeszcze z dwoma innymi osobami(one nadal tam mieszkają a my się przeprowadziliśmy).Poszliśmy mówimy, że się przeprowadziliśmy, podajemy nowy adres(wszystko na tzw."gębe", bez wypełniania żadnych dokumentów; pokazaliśmy tylko nasze dowody osobiste żeby było łatwiej z nazwiskami), informacje na temat landrorda. Kobitka poinformowała, że pocztą otrzymamy rachunek. Za jakiś czas przychodzi rachunek a na nim co? Nazwiska osób które zostały na poprzednim adresie. W związku z tym,że w poprzednim domu rachunek Council Taxu wyglądał tak, że były na nim umieszczone tylko 2 nazwiska (nie nasze) bo reszta się nie zmieściła(ale w urzędowym kmputerze byla nas 4-dostaliśmy potwierdzenie-tylko na papierze było 2) nie wiedziałam czy wszystkie osoby zostały zapisane pod nowy adres czy może ich nazwiska są na naszym nowym adresie a my zostaliśmy w starym domu. Poszłam więc prędko do urzędu. Oczywiście była już inna kobitka ździwiona, nie wie nic i te jej "sorry"..powiedziała że dostaniemy nowy rachunek. Przychodzi rachunek, nazwiska dobrze a kwota już wyższa. Więc z powrotem do urzędu. Pytam dlaczego rachunek jest wyższy?Na nowym rachunku tym w pozycji"Payment to Date" nie widniała żadna kwota gdzie w poprzednim była(kwota ta pomniejszała rachunek o jakieś ok.130f) To "Payment to Date" rozumiem tak, że za wcześniejszy rok rachunek był płacony regularnie i stąd taka zniżka. Czy dobrze rozumiem? Jak się okazało to oni tą zniżkę zostawili w poprzednim domu? Ciekawe z jakiego tytułu? Wg mnie zniżka ta powinna być podzielona na pół. Przecież rachunek za poprzedni rok płaciliśmy tak samo jak tamte osoby(pół oni, pół my jak mieszkaliśmy razem). Dla mnie to jest istny deb...., co to za prawo! A najlepiej to ta kobitka poinformowała, żebyśmy rozmawiali z tamtymi osobami może nam oddadzą tą połowe bo ona nie może nic zrobić. I tak płacimy 104f a nie 80! A jeszcze wracając do nazwisk to wychodzi, że każdy może sobie iść i zmienić komuś adres zamieszkania bo nie rozumiem na jakiej podstawie zmienili adres tamtym osobą jak tego nie zgłaszały, bo w efekcje pewnie było tak że całą 4 zapisali pod nasz nowy adres. Dla mnie to jest nie do pojęcia.. głupiego adresu nie potrafia zmienić!

albo kolejna historia(postaram się krócej:)) Po tym jak mój chłopak stracił pracę, a ja także nie pracowałam złożyliśmy aplikację na Housing i Council Tax benefit. Przy składaniu aplikacji skserowali nasze dowody osobiste, umowe o mieszkanie i rachunek za światło. Po tygodniu przychodzi pismo, że proszą o mój dowód (który jw wspomniałam kserowali już), i home office albo zaświadczenie z Job Center o Jobseeker Allowance, wyciąg z banku, mój dokument potwierdzający NIN (gdzie ja go nie posiadam bo nigdy nie pracowałam). Więc poszliśmy dostrczyć owe dokumenty. Pan w urzędzie mojego dowodu nie chciał, zadnych innych dokumentów też nie wziął pytał tylko o Insurance..Było to przed samym zamknięciem i widać bardzo mu się spieszyło do domu. W związku z tym, że mój chłopak zaczął pracę daliśmy jego umowę potwierdzającą zatrudnienie do skserowania. Za kilka dni przychodzi znów pismo, że nie dostarczyliśmy żadnych dokumentów i że znów proszą o te dokumenty co wcześniej a nawet więcej..czyli znów chcą mój dowód, jego dokument z Job Centre(gdzie od czasu rejestracji nie dostaliśmy żadnego potwierdzenia o przyznaiu Jobseeker Allowance, i ani grosza- w sumie to czekamy na P45 bo było zgłoszone ze podjał pracę, więc może dlatego tak długo to trwa), wyciagi z banku, o 5 payslipów, i co najlepsze i czego nie rozumiem "worker registration papers(czyli co?umowe o pracę dostali, nic wiecej nie mamy)or Home Office paper for your new job (jaki home office skoro po przepracowanym w calości roku u jednego pracodawcy i rejestracji wrs przy zmianach pracy nie trzeba zgłaszać nowego pracodawcy w ho, to co oni chcą?)" Także czeka nas znów wizyta w przyszłym tygodniu..już mnie nerwy na to wszystko biorą..chętnie bym tam nagadała co myśle!!Nigdy wcześniej nie dostawliśmy żadnych benefitów więc to nasze pierwsze doświadczenie. Idziesz do urzędu a tam nikt nic nie wie, dajesz dokumenty nie chcą a potem że nie przyniosłeś!Brak słów. Czy oni nie mają żadnych przepisów?.. do sładania wniosku o HB lub CTB potrzebne są takie, takie i takie dokumenty..idziesz składasz, przysyłaja decyję (pozytywną :)) i dziękuję do widzenia :) Ach!

Ostatnia edycja:
Jakie jest Twoje pytanie??
Jezeli Twoje pytanie jest czy mozesz zlozyc skarge - Tak zawsze mozesz zlozyc skarge na pracownika.

tak to było jakby głowne pytanie w mojej powieści:) dziękuję za odpowiedz. Było tam także pytanie o dokument jaki chcą do HB i CTB a mianowicie: "worker registration papers(czyli co?umowe o pracę dostali, nic wiecej nie mamy)or Home Office paper for your new job (jaki home office skoro po przepracowanym w calości roku u jednego pracodawcy i rejestracji wrs przy zmianach pracy nie trzeba zgłaszać nowego pracodawcy w ho, to co oni chcą?)" - nie rozumiem tego trochę, mogę prosić o pomoc?

o co im chodzi?

No i tu jest problem z niektorymi urzednikami nie rozumieja oni, ze Polacy po przepracowaniu pelnego roku nie musza posiadac juz nowego HO jezeli zmienili pracodawce
Musisz poprosic o rozmowe menagera wyjasnic mu, ze jako obywatel EEA po przepracowaniu pelnego roku nie jestes juz zobowiazana do zglaszania w HO zmiany pracownika w zwiazku z tym nie bedziesz posiadala innego dok. z HO niz ten co masz teraz ( w tej sytulacji problem rozwiazuje rezydent )

a czy jest gdzies to zapisane w jezyku angielskim zebym mogla sobie to wydukowac i w razie czego pokazac w councilu?
bo troche tego nie rozumiem..wiem ze na stronie HO jest napisane kto nie musi, ale czy jest cos napisane o tym co nalezy zrobic jak sie zmienia pracodawce (moze jest a nie zauwazylam)?.
bo to ze po przepracowanym roku u jednego pracodawcy pozniej nastepnego nie trzeba im w HO zglaszac to wiem tylko z forum np.takiego jak to. I juz sie gubie troche.

Ostatnia edycja:
Once you have completed 12 months work with no more than 30 days break, you will no longer need to register on the Worker Registration Scheme. If you wish, you can then obtain a registration certificate confirming your right to live and work in the United Kingdom, although you are not obliged to do so.

UK Border Agency | Who must register?

Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy.
O odnowienie WRS nie musisz wysylac jezeli masz pelne 12 miesiecy przepracowane i posiadasz na to HO - nie musi to byc u jednego pracodawcy bo w ciagu tego pierwszego roku nawet jezeli zmienilas pracodawce to powinnas byla im to zglosic przerwa w zatrudnieniu nie mogla byc dluzsza niz 30 dni bo inaczej nie zalivcza Ci pelnego roku. Jezeli to wszystko masz juz zalatwione i mina ten pelny rok wowczas nie musisz nic nigdzie zglaszac.

dzieki..bo juz sie tak zastanawiam czy nie wyslac tego dla swietego spokoju..gdybym sie jednak zdecydowala to czy musze znow z tym wnioskiem wysylac dowod osobisty/paszport..czy wystarczy tylko ten wniosek i list od pracodawcy?

wysylasz tylko wniosek i list. Pamietaj,ze nowy certyfikat dostaniesz bez zdjecia wiec wazne jest abys trzymala ten pierwszy i pozniej jak jest taka potrzeba to pokazujesz oba.

Znalazlam na stronie HO take cos:

#
What should I do if I change jobs?

If you change jobs, you must apply again for a registration certificate under the Worker Registration Scheme authorising you to carry out the work for your new employer.

You should again use the application form WRS but you do not have to pay a fee or send your passport or national ID card on these occasions. You must however quote the reference number on your registration card and provide details of your new employer.

We will then issue you with a new certificate naming your new employer and a copy to your new employer. You should keep the new certificate as well as your original certificate and photo registration card.

No to tlumacze caly czas, ze to sie robi przez pierwsze 12 miesiecy potem juz nie. Bo potem automatycznie nabywasz status rezydenta.

Powrót