Anime oraz Manga

• Autor wątku Autor wątku pavvlusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavvlusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem i po przeczytaniu paru interesujących mnie tematów mam takie pytanie , ponieważ mam małe wątpliwości.

Z tego co tu wyczytałem przyjąłem , że muzykę w formatach mp3 oraz filmy mogę ściągać i mieć je na dysku na własny użytek i nie rozpowszechniam ich ? więc jak to się ma w przypadku Anime , które nie są licencjonowane w Polsce oraz skanlacje mang ?? Jestem fanem anime i mangi , więc chciałbym żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości.

Witaj, w ogólności można pobierać utwory (z wyłączeniem programów komputerowych) na własny użytek osobisty zgodnie z Art.23. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Warunek jest taki, że utwór musi być wcześniej rozpowszechniony (czyli nadany, wydany, etc...) na terenie Polski lub CE. A więc twoje mangi i inne też.

Kwestia licencjonowania jest wtórna, gdyż odnosi się w tym przypadku do komercyjnego wykorzystywania tych utworów, a jak rozumiem Ty jesteś zainteresowany nimi na własny użytek osobisty (oczywiście nie możesz ich sam rozpowszechniać, np. przez Internet...)

Powrót