Ankieta do sprawdzenia prawa do zasiłku na dzieci

• Autor wątku Autor wątku monika300379
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika300379

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry
Mam takie pytanie jestem po rozwodzie mieszkam z dzieckiem w Polsce i pobieram Kinderged poniewaz ojciec dziecka mieszka i pracuje w Niemczech dodam ze kindergeld był załatwiany kiedy byliśmy jeszcze w separacji jednak dzisiaj otrzymałam ankiete do sprawdzenia prawa do zasiłku na dzieci i zupelnie nie wiem jak mam ja wypelnic skoro jestem po rozwodzie i w obecnej chwili nie wiem gdzie dokladnie mieszka i pracuje moj byly maz ankieta jest wystawiona na moje nazwisko wypelnilam wszystko oprocz podpunktu małżonek osoby uprawnionej do tego musze przedstawic zaswiadczenie pracodawcy jak mam to zrobic jak nie wiem gdzie dokladnie mieszka ojciec dziecka czy to znaczy ze strace prawo do kindergeldu?Prosze o pomoc

Moim zdaniem stracisz kindergeldy. Musisz dostarczyc zaswiadczenie od pracodawcy bylego meza. Ale jestescie po rozwodzie czyli mezowi Kindergeldy sie nie naleza. Dostalby Kindergeld jakby dziecko byl przy nim. Bo zasada jest taka ten kto pobiera Kindergeld musi zyc w jednym gospodarstwie domowym z dzieckiem. Nawet dostarcza sie specjalne zaswiadczenie z tego powodu.

To bedzie dla mnie strasznie bede musiala utrzymac mieszkanie dzieci za 1100 zl bo alimantow byly tez nie placi:sad:

a podawalas moze go do sadu niemieckiego?

nie nie podalam go do sadu niemieckiego

Ostatnia edycja:
Pewnie on sie nie boi sadow polskich bo nie jeden nie placi. Ale chyba do niemieckiego tez mozesz podac. Spotkalem sie z czyms takim w angli tylko tam kobieta dostala tyle co polski sad przesadzil. Bo byly maz mial jeszcze dwojke dzieci z inna kobieta w angli. I to bylo powodem zeby nie podniesc na wiecej. Ale jakby nie placil to scigalby go sad w angli. wydaje mi sie ze w niemczech tez da rade. Tak wiec powodzenia a moze jeszcze ci ktos cos podpowie.

Dzieki za rade:) poszperam jeszcze moze cos znajde.

witam ja tez dostałam taką ankiete też dostawałam na dziecko kindergeld 184euro mimo że nigdy nie bylismy małżenstwem a ja mieszkam w Polsce napisałam w tej Ankiecie tak jak ostatnio 2 lata temu we wniosku że nie mam kontaktu z ojcem i nie znam adresu pracy i po pół roku przyszła informacja że należy mi się 184 euro ,choć teraz słyszałam że jak dostaje sie kindergeld to alimentów się nie będzie dostawało więc też nie wiem co bedzie jak wstrzymią wszystko

ja tez tak napisałam ze nie mam kontaktu z ojcem dziecka i nie wiem gdzie pracuje zobaczymy co mi odpisza i czy wstrzymaja kindergeld oby nie:rolleyes:

Póki co nie zatrzymali w sierpniu dostałam normalnie cały Kindergeld w papierach napisałam ze nie mam kontaktu z byłym mężem i nie wiem gdzie pracuje zobaczymy co bedzie we wrzesniu bo nie dostałam jeszcze od nich zadnej odpowiedzi.

Witam,
Zawsze mozesz napisac do konsulatu w niemczech,ja pisalam i dostalam wiadomosc,ze byly maz mieszka i pracuje w niemczech,ale szczegolowe dane tzn.adres oraz miejsce pracy moga wyslac na prosbe sadu,czy innej instytucji,wiec wystarczy takie pismo z konsulatu dolaczyc do dokumntow dla familienkase.
Pozdrawiam:-)

Dzieki za informacje tak zrobie dla pewności:)

Powrót