Anonimowość w sieci.

• Autor wątku Autor wątku Manita25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manita25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
proszę mnie oświecić,czy jeżeli na publicznym forum napisze się post krytykujący pracownika gminnej biblioteki publicznej, to czy Urząd Gminy ma prawo sprawdzić IP piszącej osoby? Nie jest to post wulgarny, nie zawiera nazwisk, tylko sugeruje całkowity brak obeznania tego pracownika. Po prostu osoba wyraża swoje zdanie, a ponoć mamy wolność słowa.

skoro to tylko wyrażenie opinii to chyba nie ma problemu aby się do niej przyznać

Agnieszka3M napisał:
skoro to tylko wyrażenie opinii to chyba nie ma problemu aby się do niej przyznać

Sęk w tym, że gdybym powiedziała ją na głos, wyrzucono by mnie z pracy. Są równi i równiejsi, jak powszechnie wiadomo. Teraz interesuje mnie tylko to, czy jeżeli post nie jest zniesławieniem, nie ma tam żadnych nazwisk to czy ktoś ma prawo zagłebić się w to, kim jest autor posta i wyciągnąć konsekwencje.
Nawiasem mówiąc, jest powiedzenie: uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Co do ip dostep mają admini forum ,moderatorzy
A podac ip mogą tylko na wniosek policji
ale mogę się z tym mylić

Myślę, że nie stanowi. Tak jak mówię, bez nazwisk, bez oszczerstw jedynie sugestia, że osoba moim zdaniem jest niekompetentna. Chociaż jako,że jest to mała miejscowość każdy każdego zna, a tutaj już wybuchła afera, no to nie wiem, czy gdzieś po znajomości ktoś tego IP nie będzie sprawdzał.
A czy wniosek o usunięcie posta wysłany do forum coś zmieni? Czy po prostu pogorszę sprawę? :-/

W każdym razie rozstrzyganie animozji między pracownikami na forum jest niedopuszczalne

Niedopuszczalnym jest zatrudnianie osób niekompetentnych oraz niemożność powiedzenia na głos, że taki fakt miał miejsce.

Powrót