Anonomowe zgłoszenie na policje "piraty"?

• Autor wątku Autor wątku imppc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imppc

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam!
Jest taka sytuacja podejrzewam że pewna osoba chce donieść na mnie po policje że mam "piraty" czy można zrobić taki donos anonimowo? Ta osoba która chce się na mnie zemścić podejrzewam sama ma "coś" na kompie ja jestem czysty. Powiedzcie mi czy można w ogóle anonimowo zgłaszać takie rzeczy? Albo np. Dzwonię lub wysyłam pismo że podejrzewam że ten a ten handluje marihuaną wtedy policja zaczyna od razu działać? jadą pod wskazany adres? Co jak by mnie gościu zgłosił a okazało by się że jestem "czysty" Będzie miał wtedy jakieś problemy? Czy ja będę mógł założyć w sądzie wprawę że mnie bezpodstawnie zgłosił?

Witaj,
  • z powództwa cywilnego (Art.78. - 80. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwanej dalej upaipp) pozew może złożyć uprawniony - czyli w ogólności autor / właściciel praw autorskich lub osoba prze nich upoważniana.
  • z powództwa karnego (Art.115. - 123. upaipp) w części naruszenia ścigane są z urzędu (więc każdy może zgłosić), w części tylko z urzędu na wniosek uprawnionego - vide Art.122.upaipp.

Powrót