Anulowanie mandatu za kolizje i...

• Autor wątku Autor wątku Grzesiek87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzesiek87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam!
chcialem sie dowiedziec jaka jest szansa na to zeby zostal mi anulowany mandat w wysokosci 500 zl ;/

sprawa ma sie tak ze mandat dostalem za kolizje i za przewozenie osob w samochodzie nieprzystosowanym (mialem 2 osoby na pace w aucie dostawczym)

jestem uczniem, niekarany, razem ze studiujacym rodzenstwem na utrzymaniu rodzicow (cos jeszcze mozna dopisac)

gdzie najlepiej napisac porsbe? (wiadomo ze to zostanie odeslane do sadu grodzkiego) i czy dolicza mi jakies koszty sadowe? mandat + koszty za naprawe auta to jednak dosc duzy wydatek wiec jak na to moze popatrzec sad?

jak to najlepiej rozegrac i jakie sa mozliwosci na final tej sprawy? co ewentualnie ma zawierac takie pismo?
widzialem tu juz podobny temat ale prosze o jakies konkretne informacje

z gory dzieki za porade.

Skoro widział Pan podobne tematy, to prosze jeszcze raz je poczytać.

Od wielu, wielu lat nie ma takiej instytucji jak anulowanie mandatu karnego. W chwili podpisania, mandat staje się prawomocny.
Anulawanie mandatu mogło by nastąpić tylko przez sąd w syuacji stwierdzenia, iż czyn którego się Pan dopuścił nie jest wykroczeniem.

To że jest pan uczniem, niekaranym etc nikogo w tej sytuacji nie interesuje - podpisał Pan mandat, więc mandat jest prawomocny, i w związku z tym podlega wykonaniu.

mialem na mysli to czy jest szansa zeby mi umozyli te 500zl a punkty karne niech sobie zostana tylko zebym nie musial tego placic bo nie taka mala kwota...

Anulowanie mandatu może nastąpić jedynie gdy:
1.) mandat został nałożony na osobę, na którą nie można nałożyc mandatu np. soba poniżej 17 lat, osoba nie posiadająca zdolności do czynności prawnych
2.) jeśli mandat został nałożony za czyn nie będący wykroczeniem

Nie ma innej możliwości anulowania mandatu.
Odnośnie rat należałoby ustalić na policji do kogo kierować takie pismo, jeżeli w ogóle jest taka możliwość.
Odnośnie tego co powinno zawierać pismo, cóż, same podstawy:

dane i adres nadawcy, datę, adresata, prośbę, uzasadnienie, podpis

Gdyby była to grzywna nałożona przez sąd, to z góry informuję, iż do kwoty 500 zł istnieje możliwość umorzenia, powyżej 500 zł istnieje możliwość zamiany na areszt.
pozdrawiam

niech mi ktos napisze tylko czy jest szansa ze mi umoza te 500zl tak czy nie i czy jest sens pisac jakies pisma

do mandatu sie przyznaje i wiem ze slusznie zostala nalozony to ze dostalem punkty tez mi nie przeszkadza tylko poprostu nie chce placic tych 500zl bo to jest za duzy wydatek

Grzywnę w wysokości do 500 zł, w razie nie zapłacenia przez ukaranego, kieruje się do wykonania poprzez ściągnięcie w drodze egzekucji. Jeżeli komornik uzna, że egzekucja jest niemożliwa, grzywna zostaje umorzona. Grzywnę powyżej 500 zł można zamienić się na areszt. Zawsze istnieje możliwość rozłożenia grzywny na raty, nie sądzę by nie uwzględniono takiego wniosku.

a nie moze cie do pierdla wsadzic? bo za grzywne słyszałem idzie sie siedziec, chyba ze tylko za grzywne od sądu a nie np. policji?

[cytat="wolframik"]a nie moze cie do pierdla wsadzic? bo za grzywne słyszałem idzie sie siedziec, chyba ze tylko za grzywne od sądu a nie np. policji?[/cytat]

A może zanim zada Pan tak pozbawione sensu pytanie, przeczyta Pan post który znajduje się DOKŁADNIE NA PANA POSTEM???! :x

Powrót