Anulowanie opłaconej rezerwacji wycieczki i jej sprzedaż w wyższej cenie

• Autor wątku Autor wątku michaelt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaelt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Serdecznie witam wszystkich bywalców forum.
Często przeszukując Forum Prawne znajduję rozwiązanie moich problemów. Chciałem Państwa prosić o radę w sprawie zaistniałej sytuacji.

Zarezerwowałem i opłaciłem dziś wycieczkę w bardzo niskiej cenie, znalezioną na stronie internetowej jednego z kilku największych biur podróży.
Wycieczka za dwie osoby kosztowała 2-3 razy mniej od konkurencyjnych biur podróży, oferujących podobne miejsca i terminy. Nie była to oferta typu "Last Minute", wycieczka miała odbyć się w lutym 2016.

W ostatnim kroku rezerwacji przez internet dokonałem płatności zaliczki stanowiącej 30% wartości wycieczki. W 2 godziny po rezerwacji otrzymałem na adres e-mail z biura podróży informację:
"Niestety z przyczyn operacyjnych nie jesteśmy w stanie potwierdzić Państwa rezerwacji. W związku z brakiem potwierdzenia bardzo proszę o podanie nr konta do zwrotu abyśmy mogli przelać wpłaconą przez Pana kwotę."

Gdy po otrzymaniu maila o powyższej treści, sprawdziłem ofertę biura podróży - widzę, że wycieczka jest ciągle dostępna - termin, miejsce, warunki bez zmian. Jedyną zmianą jest cena ponad dwukrotnie wyższa.

Moim zdaniem jest to krzywdząca praktyka biura, które widząc, że sprzedało ofertę w promocyjnej cenie, mimo wpłaty zaliczki i dokonania rezerwacji - anulowało moją rezerwację, aby tą samą ofertę sprzedawać w wyższej cenie...

Czy mogę domagać się wywiązania z transakcji?

Z góry dziękuję za pomoc.

pewnie się pomylili wystawiając ofertę. Jeśli nie potwierdzili zamówienia pozostaje Ci kupić wycieczkę w wyższej cenie. Przecież sam zauważyłeś, że coś jest nie tak skoro wycieczka była 3 razy tańsza niż gdzieś indziej. Ja bym w ogóle tego nie kupował tylko szukał haczyka co jest nie tak. W Polsce nie ma ofert promocyjnych są tylko oszuści lub pomyłki. heh

Powrót