anulowanie sciągniecia alimentów

• Autor wątku Autor wątku kamil198806
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil198806

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, Dostałem pismo od komornika o ściągnięcie alimentów które zostaną przekazane matce dziecka, pismo dostała również firma w której pracuje.
Udałem się do komornika w celu wyjaśnienia sprawy, wraz z kwitami pocztowymi. Kwity pokazałem również w pracy i myślałem, że wszystko jest OK. Komornik wezwał matke dziecka która oświadczyła, że pieniądze do niej nie dotarły. Matka dziecka i dziecko są zameldowane u koleżanki, na jej prośbe pieniądze przesyłałem na adres gdzie mieszka z rodzicami.

Wczoraj za ostatnie 2 mc-e pieniądze do mnie wróciły bo ich nie odebrała wiec wysłałem je na adres zameldowania.
Dzisiaj firma dostała pismo "Ponaglenie dłużnika zajętej wierzytelności".
Jak mam z tego wybrnąć? Pieniądze zawsze wpłacałem na czas, jeżeli pracodawca zajmie mi pensje to jak to sie ma do tych pieniędzy ktore jej przesłałem? Nadmienie iż przez ostatnie 8 m-cy robiłem tak samo przelewy i zawsze odbierała u rodziców.

Po rozmowie z pracodawcą usłyszałem, że jeżeli się nie uporam z moimi problemami to zostane zwolniony.

W zakresie kwot które matka odebrała a których nie potwierdza nie pozostaje nic innego jak wnieść powództwo przeciwegzekucyjne w trybie art. 840 kpc.
W zakresie kwot które Pan wysłał, a których nie odebrała to nie ma tematu - kwoty te nie dotarły do wierzyciela, a więc dług nadal istnieje.

Przy takim stanowisku pracodawcy nie ma mądrego wyjścia...normalnie poradziłbym aby zobowiązania były płacone z potrąceń z wynagrodzenia, wtedy jest pewność że zobowiązanie jest regulowane.
Zajęcie komornicze to nie powód do zwolnienia, ale niestety pracodawca znajdzie jakiś powód...

Witam,
Dziekuje za odpowiedz.
Byłem u komornika i matka dziecka potwierdziła przed komornikiem, że odebrała tylko jedną wpłate, dodam, że obie wpłaty były przesyłane w tym samym dniu.
Czyli jak Pan Bartata pisał pozostaje mi wnieśc powództwo przeciwegzekucyjne, tylko nigdzie nie moge znaleźć jego wzoru?
Jak w tym wypadku odnosi się sprawa mojego wynagrodzenia za prace, będe mieć potrącenie?

Powrót