Anulowanie zamówień w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku Mejdej2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mejdej2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Chciałbym zasięgnąć rady osób bardziej zorientowanych w tematach prawnych.
Sprawa dotyczy anulowania przez sklep moich zamówień.
Po krótce opiszę sytuacje.
Dnia 18.01.2021 złożyłem w sklepie internetowym *** 12 zamówień. Był to ten sam produkt. Do koszyka można było dodać maksymalnie 2 szt. produktu a potrzebowałem 24 szt. więc złożyłem 12 zamówień po 2 szt.
Oczywiście na adres meilowy otrzymałem potwierdzenia złożonych zamówień.
Po zalogowaniu się na konto w sklepie widoczne były wszystkie zamówienia ze statusem "Kompletowanie Zamówienia/Rezerwacji".
Co jakiś czas logowałem się na konto aby sprawdzić czy może status się zmienił ale nic z tych rzeczy więc po 2 tygodniach napisałem zapytanie do sklepu.
Otrzymałem odpowiedź:
"uprzejmie informuję, że produkt nie jest obecnie dostępny i obecnie nie jest znana data jego sprowadzenia."
Śmieszne w tym wszystkim jest to, że jak składałem zamówienia to oczywiście towar widniał jako dostępny a nawet z komentarzem mówiącym o tym, że dostawa będzie pojutrze.
Powiedziałem sobie no dobra to czekamy dalej ale po kolejnych 2 tygodniach postanowiłem zadzwonić do sklepu.
Podczas rozmowy pracownik sklepu poinformował mnie o tym, że realizują zamówienia według kolejności ich składania czyli co dostaną partię towaru wysyłają do klientów według kolejności zamówień.
Niby wszystko OK, wystarczy tylko poczekać na swoją kolej ale nagle Pan oznajmił mi, że to są zamówienia na ten sam produkt i nie będą mogli ich zrealizować bo niby klient może zamówić nie więcej jak 2 szt produktu.
Przy składaniu zamówień jeśli poda się więcej niż 2 szt w koszyku wyskakuje komunikat "Przepraszamy, osiągnięto maksymalną liczbę sztuk" ale nie jest to równoznaczne z tym że klient nie może zamówić więcej. Po prostu jest to informacja mówiąca o tym, że nie możemy dodać do koszyka więcej jak 2 szt. produktu. Dlatego złożyłem 12 takich zamówień.
18.02.2021 11 z 12 moich zamówień zostały anulowane przez sklep.
Na moje pytanie dlaczego otrzymałem odpowiedź: "uprzejmie przepraszam za zaistniałą sytuację. Produkt jest niedostępny u producenta."
Na moją odpowiedź w tej sprawie otrzymałem kolejną wiadomość: "uprzejmie informuję, że na chwilę obecną produkt nie jest dostępny w ofercie sprzedaży."
Odpisałem, że nie interesuje mnie to bo kiedy go zamawiałem był dostępny i żądam przywrócenia moich zamówień, najwyżej poczekam aż towar sklep sprowadzi. Na to odpisali mi tak: "uprzejmie informuję, że możemy zrealizować zamówienie pod warunkiem posiadania informacji o możliwej dostawie danego produktu. W przeciwnej sytuacji, sklep może dokonać anulowania zamówienia. Przepraszam za niedogodności."
Nie miałbym pretensji gdybym mógł ten produkt zamówić gdzie indziej ale tak się akurat składa, że w ciągu tego miesiąca oczekiwania na dostawę ze sklepu *** cena towaru na rynku wzrosła o 150%. Za złożone zamówienia powinienem zapłacić prawie 24 000 zł. Jeżeli miałbym teraz gdzieś kupić ten produkt w takiej ilości musiałbym zapłacić 3x więcej.
W sklepie zostało tylko jedno moje zamówienie. Skoro towaru nie mają i mieć nie będą to czemu jedno zamówienie zostawili????
Coś tu nie pasuję, przez telefon podają inną przyczynę anulowania zamówień, pocztą elektroniczną podają inną!
Moim zdaniem sklep chce jak najwięcej zamówień wycofać żeby nie sprzedawać klientom towaru po starej cenie skoro teraz mogliby wystawić towar w cenie 3x większej. Właśnie w taki sposób bogacze bogacą się jeszcze bardziej kosztem innych ludzi.:mad:
Czuję się oszukany bo to są dla mnie ogromne pieniądze i chciałbym zasięgnąć rady od osób, które posiadają wiedzę w tym zakresie czy jest sens aby walczyć dalej o swoje i w jaki sposób?
Pozdrawiam
Paweł
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpisałem, że nie interesuje mnie to bo kiedy go zamawiałem był dostępny
...i nie przeczytałem regulaminu sklepu dział III i IV ze zrozumieniem :)

Moim zdaniem sklep chce jak najwięcej zamówień wycofać żeby nie sprzedawać klientom towaru po starej cenie skoro teraz mogliby wystawić towar w cenie 3x większej. Właśnie w taki sposób bogacze bogacą się jeszcze bardziej kosztem innych ludzi.
No to jest Twoje zdanie wyłącznie.

Czuję się oszukany bo to są dla mnie ogromne pieniądze i chciałbym zasięgnąć rady od osób, które posiadają wiedzę w tym zakresie czy jest sens aby walczyć dalej o swoje i w jaki sposób?
Nic z tym nie zrobisz. Zgaduję, że pewnie zamówiłeś 24 szt. kart graficznych, żeby odsprzedać z zyskiem, co nie?

Ostatnia edycja:
Witaj gryffinian,
Co do regulaminu masz racje, przyznaje się, że nie czytałem ale nie sądzę żeby klienci przed zakupami czytali 50 stron regulaminu sklepu.

Co do towaru to też trafiłeś, ale nie miał być do odsprzedaży

Co do regulaminu masz racje, przyznaje się, że nie czytałem ale nie sądzę żeby klienci przed zakupami czytali 50 stron regulaminu sklepu.
Ja widziałem jedną stronę, a interesującą mnie część znalazłem w 5 minut więc nie jest tak źle (o "sprzedaży hurtowej" powyżej 2 szt. towaru - dział III oraz o możliwości poinformowania o niedostępności towaru i zwrocie gotówki - dział IV). Tak czy inaczej jest wiążący dla kupującego - niestety.

Powrót