AOK a prywatne zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku granatone1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

granatone1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich,

Pytanko odnosnie zwolnienia lekarskiego z prywatnego gabinetu w PL. Po zerwaniu wiazadlo dzieki naszemu kochanemu NFZ na wizyte musze czkeac do miesiaca, takze na kontrole chodze prywatnie, mam dostarczyc zwolnienie lekarskie do AOK i nie wiem czy zaakceptuja z prywatnego gabinetu. Mial ktos moze taki przypadek ?

dziekuje bardzo za pomoc

jest ktos w stanie mi pomoc ??

Oczywiście że akceptują...sama wysyłałam takie do Niemieckiego pracodawcy

Musisz tylko pamiętać że musi to być zwolnienie na druku ZUS-ZLA a nie zwykłe zaświadczenie lekarskie bo często lekarze takie chcą wypisywać - innego niż na druku
ZUS-ZLA w AOK Ci nie przyjmą. Aby wystawili Ci w Polsce takie zwolnienie lekarskie musisz posiadać numer który lekarz musi wpisać w rubryce NIP - numer ten powinien Ci podać pracodawca - jest to taki odpowiednik naszego nr NIP tylko krótszy.

Ale generalnie odpowiadając na Twoje pytanie...to jak najbardziej takie zwolnienie jest przyjmowane w AOK :)

dziekuje , od AOK dostalem taki druk do wypelnienia przez polskiego lekarza.

powiedzieli mi wlasnie w AOK ze to ma byc z niby z publicznej placowki , ale nie mam jeszcze karty i nigdzie nie chca mnie przyjac.Stad moje pytanie.

Moze specjalnie mi tak powiedzieli , nie wiem . Mowili mi tez ze mam dostarczyc to do konca miesiaca, ale nie wiem czy nie specjalnie , pozniej mi powiedza ze powinienem byl dostarczyc w terminie ktory mam do 23.07. ma to jakies znaczenie do placenia chorobowego ? termin dostarczenia ?

juz zglupialem przysiegam :)

granatone1 napisał:
powiedzieli mi wlasnie w AOK ze to ma byc z niby z publicznej placowki

Pierwsze słyszę...

granatone1 napisał:
Mowili mi tez ze mam dostarczyc to do konca miesiaca, ale nie wiem czy nie specjalnie , pozniej mi powiedza ze powinienem byl dostarczyc w terminie ktory mam do 23.07. ma to jakies znaczenie do placenia chorobowego ? termin dostarczenia ?

Najlepiej jak dostarczysz im to w terminie do 7 dni od daty wystawienia zwolnienia.
Idź do lekarza i tego samego dnia im to wyślij poleconym - tylko zostaw sobie kopię tego zwolnienia.

granatone1 napisał:
dostalem taki druk do wypelnienia przez polskiego lekarza.

Ja żadnego formularza nie miałam...lekarz wypisał najzwyklejsze zwolnienie.
Jeżeli nie będzie chciał Ci wypełnić tego co otrzymałeś z AOK to weź zwykłe zwolnienie tylko na takim druku jak pisałam w #4 poście.
Ja naprawdę nie miałam z tym problemu...normalnie to rozliczyli a pieniążki wpłynęły na konto.

Jezeli zerwales wiezadlo to jednak polecalbym Ci powrot do niemiec i tutaj szukania dobrego specjalisty. Ja czekalem na badanie MRT Radiologie to jest tomografie tylko 2 tygodnie. Wizyte do specjalisty od kolan dostalem juz po 3 dniach gdzie odrazu dostalem orteze (10 euro kosztuje wypozyczenie na 4 miesiace). Tak wiec wracaj do niemiec. Bo znajac polskie szpitale itd. to bedziesz dlugo czekac na operacje itd. a nie o to w tym chodzi.

Powrót