apelacja od wyroku

• Autor wątku Autor wątku opcjerealne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opcjerealne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
bry!
Chciałbym się dowiedzieć, złożyłem pismo - apelacje od wyroku 31 grudnia a otrzymałem uzasadnienie od wyroku 17 grudnia. Apelacja została odrzucona z informacją w piśmie, że została złożona po terminie. Kierowałem się składając kpa, że termin się liczy od następnego dnia (czyli 18 grudnia - czyli 31 grudnia byłby 14 dniem). Co mam teraz zrobić? Czy sąd nie mógł uznać tego pisma nawet jeżeli się spóźniłem 1 dzień (interpretacja 14 dnia od dnia otrzymania wtedy 30 grudnia) bo źle zinterpretowałem przepis? Czy jest sens pisać odwołanie i co musiałbym napisać w nim aby apelacja znowu została przyjęta. Na napisanie pisma mam 7 dni a bardzo mi na tym zależy.
dziękuje z ghóry

nadmienię że musiałem czekać na uzasadnienie wyroku ponad miesiąc skoro jest napisane, że trzeba sąd musi w ciągu 2 tygodni dostarczyć

opcjerealne napisał:
jest napisane, że trzeba sąd musi w ciągu 2 tygodni dostarczyć

Precyzyjnie rzecz biorąc tak nie jest napisane ;)
Ale mniejsza z tym.

Jeśli rzeczywiście odebrałeś wyrok z uzasadnieniem 17 grudnia a apelację złożyłeś skutecznie 31 grudnia to według mnie 14 dniowy termin zachowałeś (jeśli taki właśnie był termin).

BTW: Czy to była sprawa karna czy o wykroczenie?

Kadi to była sprawa karna o groźby karalne. Pomijam fakt, że wyrok był skandaliczny (jestem niewinny) , że termin doręczenia uzasadnienia 14 dni a dostałem po 32. Tak niby napisane, że dla mało skomplikowanych spraw 14 dni trzeba czekać na uzasadnienie (moja jest mało skomplikowana) a dla spraw "trudnych" do 30 dni.
Tak jak napisałem odebrałem na poczcie 17 grudnia a zaniosłem do sekretariatu 31 grudnia. teraz nie wiem co robić, jak się odwołać w tym terminie 7 dni.
Dla mnie to skandal, proszę o pomoc i radę. Dziękuje

jeszcze okres świąteczny był, kilka dni wolnych i trudniej było się skontaktować z prawnikiem przez to.
Ale te terminy tak jak napisałem moim zdaniem zachowałem

Ostatnia edycja:
opcjerealne napisał:
Tak niby napisane, że dla mało skomplikowanych spraw 14 dni trzeba czekać na uzasadnienie (moja jest mało skomplikowana) a dla spraw "trudnych" do 30 dni.

To już zupełne bzdury niestety.

jak się odwołać w tym terminie 7 dni.

Na piśmie, podnosząc argument, że apelację złożono w terminie i dołączając dowody na to.

Powrót