Apelacja-podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku anitka3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anitka3

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Dzień dobry,
Złożyłam pozew o podwyższenie alimentów z kwoty 700 na 1500 możliwości zarobkowe pozwanego wzrosły z kwoty 5500 zł na 9600. 3 lata temu zawarłam ugodę na kwotę 700 zł pozwanym miał zabierać maluszka na wakacje miał spędzać z nim czas, efekt taki że widzi go raz na 3 MSC i dzwoni 1 raz w miesiącu. Udowodniłam wydatki w pozwie natomiast sąd podwyższył tylko na kwotę 1000 zł myślę o apelacji proszę mi powiedzieć:
ile to kosztuje
czy mogą mi obniżyć alimenty
czy mogą mi zabrać to co już mam
czy nic nie tracę
czy muszę się wstawić tam czy będę zeznawać? Czy sąd rozpatruje apelację bez nas tylko na podstawie dokumentów?

dodatkowo mam pytanie jak sprawdzić czy były mąż kupił samochody bądź nieruchomości, jestem pewna że tak, ale jak Sąd go zapytał powiedział że nie i nikt tego nie sprawdził.
Co mogę zrobić, proszę o pomoc.

ile to kosztuje
Jako powód jesteś zwolniona z opłaty.
czy mogą mi obniżyć alimenty
czy mogą mi zabrać to co już mam, czy nic nie tracę
3 razy nie.
czy muszę się wstawić tam czy będę zeznawać? Czy sąd rozpatruje apelację bez nas tylko na podstawie dokumentów?
Przy apelacji sąd tylko odnosi się do wniesionych zarzutów. Nie rozpatruje wszystkiego od nowa. Dlatego ważne jest aby wnieść właściwe zarzuty i je należycie opisać. Więc rozważ zatrudnienie prawnika przynajmniej do napisania apelacji. Jeśli sąd apelacyjny będzie chciał wysłuchać strony, to je wezwie. Chcesz wnieść apelację to składał wniosek o uzasadnienie wyroku. Jest na to krótki czas.

Powrót