G
GrzegorzKutno
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 29
Witam . Dnia 27 czerwca sąd okręgowy w Łodzi wydał wyrok wydania mi zadość uczynienia w kwocie 97,600 zł Strona przeciwna wystąpiła o uzasadnienie wyroku a dziś otrzymałem odpis ich apelacji Która w skrócie wygląda tak
Sentencje tego wyroku wnoszą o :
1. zmianie zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa z zaskarżonej części, tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37,600 zł)
albo, w razie nieuwzględnienia przez Sąd Apelacyjny wniosku zawartego w pkt. 1 powyżej, wnoszę o:
2. uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi pierwszej instancji w zaskarżonej części tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37.600 zł)
3. zasądzenie od strony powodowej na rzecz pozwanego kosztów procesu za obydwie instancje, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1. naruszenie prawa materialnego poprzez:
a) błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art 445 § 1 k.c
polegające na ustaleniu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną
przez stronę powodową krzywde w oderwaniu od treści normy
prawnej.
b) niewłaściwe zastosowanie art 6 kc oraz art 232 kpc poprzez przyjęcie
że strona powodowa wykazała rozmiar poniesionej przez
poszkodowanego szkody uzasadniający przyznanie powodowi
zadośćuczynienia wysokość 100.000 zł
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam ponadto:
2. mające istotny wpływ na wynik sprawy naruszenie przepisów
postępowania tj.:
a) naruszenie postanowienia art 233 § 1 k.p.c.
b) naruszenie postanowień art 328 § 2 k.p.c.
z tego co przeczytałem również dalej ze kwota przekraczająca kwotę 60.000 zł przekracza stopę życiową społeczeństwa
Wartość przedmiotu zaskarżenia: 37,600 zł
Sentencje tego wyroku wnoszą o :
1. zmianie zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa z zaskarżonej części, tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37,600 zł)
albo, w razie nieuwzględnienia przez Sąd Apelacyjny wniosku zawartego w pkt. 1 powyżej, wnoszę o:
2. uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi pierwszej instancji w zaskarżonej części tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37.600 zł)
3. zasądzenie od strony powodowej na rzecz pozwanego kosztów procesu za obydwie instancje, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1. naruszenie prawa materialnego poprzez:
a) błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art 445 § 1 k.c
polegające na ustaleniu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną
przez stronę powodową krzywde w oderwaniu od treści normy
prawnej.
b) niewłaściwe zastosowanie art 6 kc oraz art 232 kpc poprzez przyjęcie
że strona powodowa wykazała rozmiar poniesionej przez
poszkodowanego szkody uzasadniający przyznanie powodowi
zadośćuczynienia wysokość 100.000 zł
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam ponadto:
2. mające istotny wpływ na wynik sprawy naruszenie przepisów
postępowania tj.:
a) naruszenie postanowienia art 233 § 1 k.p.c.
b) naruszenie postanowień art 328 § 2 k.p.c.
z tego co przeczytałem również dalej ze kwota przekraczająca kwotę 60.000 zł przekracza stopę życiową społeczeństwa