Apelacja

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzKutno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzKutno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam . Dnia 27 czerwca sąd okręgowy w Łodzi wydał wyrok wydania mi zadość uczynienia w kwocie 97,600 zł Strona przeciwna wystąpiła o uzasadnienie wyroku a dziś otrzymałem odpis ich apelacji Która w skrócie wygląda tak

Wartość przedmiotu zaskarżenia: 37,600 zł

Sentencje tego wyroku wnoszą o :

1. zmianie zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa z zaskarżonej części, tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37,600 zł)

albo, w razie nieuwzględnienia przez Sąd Apelacyjny wniosku zawartego w pkt. 1 powyżej, wnoszę o:

2. uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi pierwszej instancji w zaskarżonej części tj. w części objętej punktem 1 (w zakresie kwoty 37.600 zł)

3. zasądzenie od strony powodowej na rzecz pozwanego kosztów procesu za obydwie instancje, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych

Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:

1. naruszenie prawa materialnego poprzez:

a) błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art 445 § 1 k.c
polegające na ustaleniu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną
przez stronę powodową krzywde w oderwaniu od treści normy
prawnej.

b) niewłaściwe zastosowanie art 6 kc oraz art 232 kpc poprzez przyjęcie
że strona powodowa wykazała rozmiar poniesionej przez
poszkodowanego szkody uzasadniający przyznanie powodowi
zadośćuczynienia wysokość 100.000 zł

Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam ponadto:

2. mające istotny wpływ na wynik sprawy naruszenie przepisów
postępowania tj.:

a) naruszenie postanowienia art 233 § 1 k.p.c.

b) naruszenie postanowień art 328 § 2 k.p.c.

z tego co przeczytałem również dalej ze kwota przekraczająca kwotę 60.000 zł przekracza stopę życiową społeczeństwa

Jak to teraz będzie wyglądało co dalej czy sad zgodzi się z ich apelacją czy będzie następna sprawa w sądzie co robić dalej czy tu chodzi żeby mi urwać 37 tys to jest sprawa z wypadku samochodowego co w takich sprawach sad robi z apelacja

No ale to już sąd rozpozna apelację. Jak można zgadywać co orzeknie?

No dobrze ale przeważnie w takich sprawach jak sie dzieje z góry dziękuje za wżystko to forum jest bardzo dobre

Posłuchanie pewnej ilości wyroków sprawia, że człowiek przestaje zgadywać.

Aha ale i tak bardzo dziękuje bo można od was sie bardzo dużo dowiedzeci i duzo pomagacie ludzią

Powrót