Apelacja

• Autor wątku Autor wątku mafiozos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mafiozos

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Witam, byłem strona w postępowaniu wykroczeniowym. W piątek zapadł wyrok. Nie byłem na posiedzeniu. W przepisach jest napisane, że mam 7 dni na złożenie wniosku o uzasadnienie od dnia ogłoszenia wyroku. Czy ten czas liczy się od dnia odebrania przeze mnie wyroku?

7 dni od ogłoszenia, ogłoszenie nastąpiło w piątek. Więc masz czas do czwartku włącznie.

wiegol napisał:
7 dni od ogłoszenia, ogłoszenie nastąpiło w piątek. Więc masz czas do czwartku włącznie.

Czy liczy się data nadania wniosku na poczcie? Nie zostałem zawiadomiony o zakończeniu sprawy. Ostatnie zawiadomienie dotyczyło terminu normalnej rozprawy, nie ogłoszenia wyroku. Wiec teoretycznie skąd mogłem wiedzieć ze został ogłoszony i termin już biegnie?

A termin na wniesienie zażalenia na wyrok liczy się już od odebrania uzasadnienia do wyroku? Przepraszam, że dopytuje i bardzo dziękuję za pomoc

Tak, zgodnie z k.p.w.: Art. 105. § 1. Apelację wnosi się na piśmie w terminie 7 dni od daty otrzymania wyroku wraz z uzasadnieniem, chyba że ustawa stanowi inaczej.

czyli 7 dni od daty odebrania listu z uzasadnieniem wyroku

Powrót