aplikacja, a umorzenie postępowania

• Autor wątku Autor wątku fokuzor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fokuzor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

Powszechnie wiadomo, że osoba wykonująca zawód prawniczy, winna mieć nieskazitelną opinię.
Niestety w ramach nastoletnich wygłupów popełniłem jeden błąd, który zaprowadził mnie na salę sądową (posiadanie nieznacznej ilości środków odurzających).
Sprawa na koniec końców została warunkowo umorzona na okres jednego roku (czasu od tamtej sytuacji minęło bardzo dużo).
Musiałem wpłacić jedynie karę grzywny na konto jakiejś fundacji co zrobiłem natychmiast po otrzymaniu takiego nakazu ze strony sądu.

Aktualnie kończę jeden kierunek studiów, a od października chciałbym studiować prawo.

I teraz składam zapytanie:

Jak się ma warunkowe umorzenie postępowania do robienia aplikacji np. na notariusza, w momencie gdy ma się niestety rysę na życiorysie w postaci zatrzymania i przygody w sądzie?

Jest w ogóle możliwość wykonywania takiego zawodu pomimo tego co miało miejsce kiedyś?

Nie wiem w ogóle czy w dobrym miejscu założyłem wątek - jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Jakiś czas temu widziałem w wiadomościach przypadek dyrektorki, której postępowanie zostało warunkowo umorzone przez sąd w efekcie czego dalej mogła wykonywać obowiązki urzędnika państwowego ponieważ nie została skazana prawomocnym wyrokiem (przytaczam wypowiedź jednego z prawników, którego poproszono o wypowiedź).

Tak tylko nauczyciele/dyrektorzy nie mogą być karani. Dlatego też mogła ona dalej pozostawać na stanowisku. Posiadanie nieskazitelnego charakteru, nieposzlakowanej opinii to przesłanka odrębna. Warunkowe umorzenie postępowania nie jest skazaniem ale taka osoba figuruje w KRK.

Całkiem niedawno była sprawa dyscyplinarna aplikantki adwokackiej wobec, której również orzeczono warunkowe umorzenie. Jednak ona nie została skreślona z listy ze względu na tą sprawę, ale za fakt zatajenia tego przed samorządem. NSA w wyroku z dnia 25 lutego 2005 roku (GSK 1317/04) uznał, że samo popełnienie czynu (a nie to czy osoba została skazana/warunkowo umorzono postępowanie) umożliwia skreślenie z listy ale nie jest to obligatoryjne.

W innym orzeczeniu stwierdzono, że informacja o czynie nie może skutkować zastosowaniem art. 74 Prawa o adwokaturze w sytuacji, gdy w momencie wpisu czyn stanowiący ewentualną przeszkodę do wpisu był znany okręgowej radzie adwokackiej (sygn. akt VI SA/Wa 2336/05).

Konkludując: można próbować ale 100% pewności nie ma.

Dziękuje za odpowiedź.

Oczywiście w przyszłości wypełniając stosowny kwestionariusz nie zamierzam czegokolwiek zatajać, ale zastanawia mnie jedynie czy były w przeszłości sytuacje, gdzie osoba z umorzonym postępowaniem mogła spokojnie startować na aplikacje i nie została z niej usunięta.

I jeszcze taka rzecz:

Zatarcie skazania jest pewnego rodzaju fikcją prawną, polegającą na tym, że z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe. (art.106 kk).

Skazanie zatarte nie może więc rodzić żadnych konsekwencji prawnych, nikt też nie może ograniczać praw osoby, której skazanie uległo zatarciu.

W związku z tym po zatarciu nie powinno być raczej problemów z aplikacją czy mimo to nadal się mylę?

Ostatnia edycja:
Powrót