Aplikacja internetowa - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Sketchy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sketchy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Ostatni czasy borykam się z następującym problemem. Zleciłem pewnej osobie prywatnej stworzenie dla mnie aplikacji internetowej. Osoba ta pisze skrypt w oparciu o PHP i MySql. Osoba dostała konkretne wytyczne co do tej aplikacji ? podesłałem temu człowiekowi całą specyfikacje(m.in. co jak ma wyglądać w tej aplikacji, jakie mają być funkcje, co ma być widocznie na stronie, co gdy użytkownik wchodzi w odpowiedni link itp.), po czym wziął on się do pisania tego skryptu. Za całe przedsięwzięcie płacę 1000 zł.

Osobnik ten chce posługiwać się tym skryptem oraz sprzedawać go innym za pośrednictwem jego firma, którą chce założyć. W regulaminie czytałem, że prawem autorskim nie jest objęty pomysł ale moje pytanie w kwestii prawnej jest następujące.

1. Jeżeli osoba dostała pełną specyfikacje odemnie, jeżeli w umowie zostanie ta specyfikacja zawarta, że ja jestem pomysłodawcą, czy pełne prawa będą przysługiwały osobie wykonującej ten skrypt?

2. Jeżeli osoba ta jest tak naprawdę tylko odpowiedzialna za techniczną stronę tej aplikacji i ponosi z tego korzyści majątkowe, piszę tą aplikacje na rzecz mojej osoby czy prawo autorskie przysługuje w pełni tej osobie?

3. Czy osoba ta ma prawo podpisać się w stopce strony ?(c) 2007 by nazwafirmy. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.? jako by była w pełni twórcą całego serwisu?

4. Co muszę zrobić by skrypt wymyślony przeze mnie, nie mógł być używany i rozprowadzany przez tego człowieka w formie takiej jak została spisana w pliku Worda(chcę wszystko dołączyć do umowy).

Informacją dodatkową i chyba istotną jest to, że grafika, rozkład strony są mojego autorstwa, a osoba wykonująca skrypt, nie umieszcza go nawet w odpowiednim szablonie strony, po prostu pisze kod na zlecenie.

Pozdrawiam

[cytat:1ydtpswy]
1. (...) jeżeli w umowie zostanie (...) zawarta [informacj, że ja jestem pomysłodawcą, czy pełne prawa będą przysługiwały osobie wykonującej ten skrypt?
[/cytat:1ydtpswy]
autorowi skryptu - tak. osobie wykonującej, czyli odwiedzającej stronę - nie.

2. Jeżeli osoba ta jest (...) odpowiedzialna za techniczną stronę tej aplikacji i (...) pisze tą aplikacje na rzecz mojej osoby czy prawo autorskie przysługuje w pełni tej osobie?
skrypt składa się tylko i wyłącznie z tej "technicznej strony", czyli kodu.. pełne prawa do skryptu przysługują osobie autora skryptu.

3. Czy osoba ta ma prawo podpisać się w stopce strony ?(c) 2007 by nazwafirmy. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.? (...)
nie. o tym "dlaczego" napiszę niżej.

(...) grafika, rozkład strony są mojego autorstwa, a osoba wykonująca skrypt, (...) po prostu pisze kod na zlecenie.
w powyższej sytuacji osoba pisząca skrypt nie ma praw do całej strony, a jedynie do skryptu i pliku, w którym umieściła swoją pracę i odnośniki do pana pracy, czyli oprawy graficznej. posiada więc prawa do części strony, a nie do całości, chyba że inaczej stanowią warunki umowy. chcąc czerpać korzyści majątkowe w sposób inny, niż ustalony w zawartej przez państwa umowie, osoba taka musi najpierw odkupić od pana majątkowe prawa autorskie do pana grafik.
układ elementów na stronie nie podlega prawu autorskiemu jako dzieło niespecyficzne, podobnie funkcje poszczególnych odnośników.
jeżeli podpisał pan umowę z osobą fizyczną i od takiej odbiera pan stronę, to wogóle nie może być mowy o prawach autorskich należących do firmy.
może pan odkupić prawa utorskie od autora skryptu, wtedy nie będzie go mógł wykorzystać bez pana zgody.

Powrót