Aplikacja iPhone - lista popularnych marek

• Autor wątku Autor wątku zbuffer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbuffer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Mam zamiar napisać program na telefon iPhone, który dostępny będzie na całym świecie poprzez dedykowany sklep z aplikacjami.
Aplikacja ma pozwalać na prowadzenie listy sprzętu z wieloma różnymi parametrami. W informacjach szczegółowych dla każdego sprzętu będzie się więc wyświetlać szereg danych a wśród nich nazwa firmy produkującej ten sprzęt. Mógłbym zrobić ręczne wpisywanie tej nazwy, ale byłoby to raczej niewygodne dla użytkowników programu. Dlatego myślę nad zrobieniem listy popularnych marek z których będzie można sobie wybrać opcję zamiast wpisywać całą nazwę ręcznie. Nazwy tych firm nie będą w żaden sposób wykorzystane do celów marketingowych. Mają tylko ułatwić użytkownikowi posługiwanie się programem. Oczywiście będą to nazwy z całego świata.
Czy wolno mi użyć tekstowych nazw firm?
Czy należy coś napisać w copyrights?
Czy mogę użyć nazw konkretnych modeli?

Pozdrawiam

zbuffer napisał:
Czy wolno mi użyć tekstowych nazw firm?
tak, jeśli nie są zastrzeżonymi znakami towarowymi. Jeśli zaś są, to zależy, czy zastosowanie nazwy w aplikacji zawierałoby się w zakresie praw ochronnych nazwy. Jeśli tak, to pozostaje kwestia, czy użycie w aplikacji mogłoby być uzasadnione jako informacyjne w świetle Art.156. USTAWY z dnia 30 czerwca 2000 r. 'Prawo własności przemysłowej'. To trzeba ocenić samemu, bo zależeć to będzie oczywiście od samej aplikacji. I trzeba pamiętać, że w innych krajach ustawodawstwo może się różnić od polskiego.
Czy należy coś napisać w Copyright?
Copyright to nota informująca o dacie rozpowszechnienia danego utworu (tu oprogramowania) i właścicielu majątkowych praw autorskich do tegoż utworu. A odnośnie obcych znaków towarowych to w takich przypadkach podaje się często dodatkową notę w klimacie: XXXXXX, YYYYY, ZZZZZ są zastrzeżonymi znakami towarowymi...
Czy mogę użyć nazw konkretnych modeli?
jw - w odniesieniu do nazw.

W sumie to najprościej i najpewniej byłoby się zwrócić do przedsiębiorstw, których nazwy i nazwy produktów chce się umieścić w menu aplikacji o zgody. Zapewne sami byliby w tym zainteresowani.

Powrót