Aplikacja kwarantanna - aktualizacja

• Autor wątku Autor wątku ozii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Postanowiłem założyć temat w związku ze skrajnie różnymi opiniami odnoszącymi się do aplikacji "kwarantanna"
Proszę o odpowiedzi z podstawą prawną.

1. Jakich konsekwencji można się spodziewać przy zignorowaniu "obowiązku" zainstalowania aplikacji?
I kto za to odpowiada? Wg policji wystarczy ustne zgłoszenie o niemożności zainstalowania tej aplikacji, wg. sanepidu oświadczenie...
Czy obie strony mogą wystąpić o ukaranie?
Czy zainstalowanie i nieużywanie aplikacji będzie równoznaczne z jej niezainstalowaniem?
2. Wątpliwości budzi u mnie słowo posiada. Czy jeżeli kupiłem dwa telefony przez sieć na przyszłe prezenty to czy w myśl prawa jestem ich "posiadaczem"? Czy posiadając rozbite smartfony spełniające warunki a użytkując starszy telefon można złożyć oświadczenie?
3.Jakie narzędzia mogą być użyte do sprawdzenia realnego posiadania sprzętu? wezwanie na komendę, wizyta policji czy np. sprawdzenie logowań z mediów społecznościowych?( to ostatnie wydaje się absurdem, chyba wolno każdemu zmienić sprzęt w dowolnej chwili?)
4. Czy posiadając na siebie zarejestrowaną kartę internetową u jednego z operatorów można się powołać na pierwszy z warunków oświadczenia o niemożności zainstalowania aplikacji?
5 W jaki sposób i do kogo zaskarżyć ten obowiązek instalacji aplikacji( pozew zbiorowy i pozew indywidualny)? Oraz samą aplikacje?

Na tą chwilę tyle. Proszę o rzetelne przedstawienie sprawy.
Dziękuje ż góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam forumowiczów.

Czysto teoretycznie niekorzystanie z aplikacji może wiązać się z wykroczeniem z art. 116 § 1a kw. Podejrzewam, że jeśli są jakieś przypadki prowadzenia postępowań związanych z brakiem aplikacji, to ten przepis jest wykorzystywany. Może to być uznane za naciągane, bo przepis w kw odwołuje się do zakazów, nakazów, ograniczeń lub obowiązków określonych w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, przepis o obowiązku korzystania z aplikacji został wprowadzony Ustawą z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (przy czym nie zawiera żadnych przepisów karnych), nie zaś w Ustawie z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Byłbym ostrożny w stwierdzaniu, że art. 116 § 1a kw może być w tej sytuacji stosowany.

Zgodnie z przepisami ma to być oświadczenie w dodatku złożone pod rygorem odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia. O ile więc samo niewywiązanie się z obowiązku korzystania z aplikacji może być ew. traktowane jako wykroczenie, o tyle złożenie zgodnego z przepisami oświadczenia, ale zawierającego nieprawdziwe informacje (brak urządzenia mimo jego posiadania; brak możliwości instalacji mimo istnienia takiej możliwości...) naraża tę osobę na odpowiedzialność za przestępstwo.

Powrót