Aplikacja prokuratorska, a wykroczenie

• Autor wątku Autor wątku kiro1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiro1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim,

Ostatnio postanowiłem, iż będę próbował dostać się na aplikację prokuratorską, i dalej - zostać prokuratorem.

Mam jednak pewien problem, który spędza mi sen z powiek - w przeszłości, mianowicie ok. 5 lat temu (Jeszcze przed rozpoczęciem 1 roku studiów) popełniłem wykroczenie z art. 50a § 1 kw.
Zostałem obwiniony i wyrokiem nakazowym ukarany karą grzywny w najmniejszym wymiarze (3000 zł) - którą oczywiście zapłaciłem od razu (co nastąpiło jakoś w pierwszych miesiącach studiowania).
Martwię się, iż fakt takiej sytuacji może przekreślić moją kandydaturę na aplikację i dalej na mianowanie na prokuratora.

Dodatkowo stresuje mnie fakt, iż pomimo że jest to wykroczenie, to sposób w jaki jest ono przez ustawodawcę wyartykułowane brzmi dość groźnie (a w stanie faktycznym nie było to nic więcej jak zwykły młodzieńczy, głupi wybryk polegający na wbiciu kilka razy noża w parkową ławkę - czego oczywiście obecnie żałuję).

Nie mam żadnych innych wykroczeń, jedynie jakieś spisania przez policję (co chyba wydaje się nieistotne?)

Druga kwestia:
Nie wiem czy ma to znaczenie - ale zdaje się że badany jest również stan zdrowia kandydata (na apke i potem prokuratora) - otóż jestem osobą leczącą się na zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (OCD) - które jednak w żaden sposób nie utrudniają mi pracy, a na życie wpływają raczej nikle. Sam fakt jednak że leczę się farmakologicznie (a w przyszłośći również planuję terapię) - jest raczej plusem niż minusem prawda? Dobrze radzę sobie ze stresem w pracy i osobiście nie widzę przeciwskazań abym miał takiej funkcji nie pełnić.
Czy może to zaważyć o nieprzyjęciu mnie na apkę lub mianowanie na prokuratora?

Bardzo proszę kogoś kto posiada wiedzę na ten temat o pomoc, i wyjaśnienie - czy mam się czym stresować, czy też nie.

Z góry bardzo dziękuję wam za pomoc i ciepło pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Kandydat na prokuratora składa oświadczenie dotyczące popełnionych wykroczeń.
Kandydat na prokuratora jest badany pod względem fizycznym i psychicznym przez lekarza i psychiatrę.
Podane przez Ciebie okoliczności nie muszą przekreślać szans, nie są jednak czymś pozytywnym.

Testovironian napisał:
Kandydat na prokuratora jest badany pod względem fizycznym i psychicznym przez lekarza i psychiatrę.
Podane przez Ciebie okoliczności nie muszą przekreślać szans, nie są jednak czymś pozytywnym.
Dzięki za odpowiedź - jestem świadomy, że fakt wyjaśnienia, że popełniłem owe wykroczenie będzie konieczny, jednak interesuje mnie szczególnie jak to wygląda w praktyce, tj. czy ktoś był w podobnej sytuacji (lub zna taką osobę) i jak wyglądał ten proces, tzn.:

- czy fakt, że w momencie wejścia na aplikację wykroczenie to będzie miało już ponad 5 lat, a w momencie ewentualnego wniosku o mianowanie - ok. 8-9 (?) lat jest jakkolwiek po mojej stronie

- jak rygorystycznie podchodzi się do dawnych wykroczeń, co jest brane pod uwagę

- czy sam fakt "sprawdzenia" mnie przez ksip na etapie kwalifikacji na aplikacje nie powinien zakładać ze jestem zdolny do zawodu prokuratora? (o ile nic sie nie wydarzy w miedzyczasie na aplikacji) - tj. czy fakt że to wykroczenie na etapie aplikacji nie bedzie stanowilo dla nich problemu, przesądza że jest to okej i nie będzie problemów przy ewentualnym mianowaniu na stanowisko prokuratora?

- jakie są realistyczne szanse?

nic nie stoi na przeszkodzie zbadaniu sie przed podejsciem do egzaminu

odnosnie wykroczenia to ciezko powiedziec... jest to jednak pare polek wyzej jak niesprzatniecie kupy po psie czy przejscie w miejscu niewyznaczonym. poszukaj w moze w orzecznictwie. to ze wykroczenie bylo dawno temu raczej nie ma duzego znaczenia, znaczenie ma raczej sama waga - wydaje mi sie ze literaturze przedmiotu dominuje poglad, ze nieskazitelnosc to jest przymiot, ktorego po jego utracie nie da sie juz nabyc z powrotem.

Ja się zastanawiam, czy jeśli kolega po prostu złoży wniosek o usunięcie danych z bazy KSIP (skoro już się zatarło), to czy przy sprawdzaniu nieskazitelności charakteru, to w ogóle wyjdzie? Ktoś się orientuje?

@Testovironian
Testovironian napisał:
A ok widzę to teraz, a ciekawe, czy składając takie oświadczenie trzeba wskazać jedynie artykuł, czy można bardziej opisać same okoliczności wykroczenia.

Maomao7 napisał:
@Testovironian

A ok widzę to teraz, a ciekawe, czy składając takie oświadczenie trzeba wskazać jedynie artykuł, czy można bardziej opisać same okoliczności wykroczenia.
W sumie dobra uwaga.

Powrót