Aplikacja uzupełniająca sędziowska 2022 r.

• Autor wątku Autor wątku joanes93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanes93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Hej,

Jak tam przygotowania do naboru w 2022 r.? Uczycie się tylko z tekstów ustaw, czy też wspomagacie testami typu Arslege, zostań aplikantem?

Skąd pewność, że nabór w ogóle będzie?

Pewności nie ma, tak samo jak, że nabór się nie odbędzie :)

Czy ktoś ma może jakieś aktualne info czy nabór w 2022 ma szansę się odbyć?

Gdyby ktoś przeoczył... dziś opublikowano zarządzenie w sprawie naboru :cool:
Limity:
- 50 miejsc na uzupełniającej sędziowskiej
- 40 miejsc na uzupełniającej prokuratorskiej

Egzamin 25 maja....

pewnie będzie po 20 osób na jedno miejsce...

W ostatnich dwóch naborach liczba zgłaszajacych się do konkursu za apl. uzp. sędziowską oscylowała w okolicy 600. Czemu teraz raptem miałaby wzrosnąć do 1000?:help:

Też mi się wydaje, że dużo osób się nie zgłosi. Krótki termin a do w praktyce ta forma aplikacji ma jednak trochę wad. Ludzie mają wątpliwości.

Myślę, że sporo osób się wcześniej zaczyna uczyć jak chcą się dostać.

Jakie ma wady ta aplikacja?

Trwa tylko 18mscy i jednocześnie trzeba pracować i zdążyć się nauczyć do egz zawodowego tak samo jak ludzie ze zwykłej aplikacji trwającej 3lata to raz a dwa że jak się jest spoza Krakowa to trzeba ponosić koszty związane z dojazdem i noclegiem na 2weekendy w miesiącu. w moim przypadku to byłoby grubo powyżej 1000zł.

Ktoś ma jakieś konkretne informacje, kiedy będzie wykaz aktów prawnych?

Ja jestem na aplikacji uzupełniającej sędziowskiej. Potwierdzam, że ma sporo wad. Jak dla mnie, tempo jest zabójcze, masa materiału, spore koszty dojazdu.. Polecam jedynie tym, którzy faktycznie są zdeterminowani. Ja po kilku miesiącach mam dość :rolleyes:

po ile godzin dziennie się uczycie? egzamin wstępny już tuż tuż :)

Powrót