Aport do spółki & zadłużona spółka

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam.

1. Interesuje mnie taka kwestia - chcę działalność gospodarczą przekształcić w spółkę z o.o. Chcę kupić pustą spółkę, tzn. bez kapitału - wiadomo o co chodzi mam nadzieję ( nie mam gotowych 50 tys. ). Aport mój to w większości narzędzia, którymi posługiwałem się w celu prowadzenia mojej działalności. Jak bardzo mogą różnić się ceny rynkowe rzeczy od tych które wniosę? Będę też wnosił wartości takie jak " patenty, znaki handlowe" - one nie podlegają wycenie bilansu, ale jako aport - wchodzą w grę?
2. Jakie korzyści są z kupna zadłużonej spółki ?? Wszędzie widzę oferty "kupię zadłużoną społkę" ale takowych nikt nie sprzedaje ( rozumiem przez to, że tak szybko schodzą). Czy da się ją jeszcze wyciągnąć z kłopotów ( jesli ma sporą liczbę wierzycieli ) - i co jak nie zgłoszę jej do likwidacji ? Czy będę miał jakiś problem jeśli kupię udziały w zadłużonej spółce ? Spłaca chyba zarząd, nie ja ? Jeśli wyrzucę stary zarząd i sam zasiądę w zarządzie, to wszystko przechodzi na mnie, czy za długi w okresie upadku przedsiebiorstwa odpowiada stary zarząd ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

witam, druga część pytania. tak , przejmuje Pan wszystkie zobowiązania, a sens jest taki aby zrobic " wydmuszke"- sprzedać majątek trwały o ile jest , albo zadłużyć na kolejne set tysięcy i przepisac na menela ,

Powrót