aport nieruchomości gruntowej do sp. z o.o lub innej

• Autor wątku Autor wątku Rafal.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

Rafal.M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, jestem również udziałowcem nowopowstałej Sp. z o.o., zastanawiam się (od strony podatkowej) nad Sp. komandytową.
Pytanie brzmi:
We wrześniu 2008r nabyłem nieruchomość gruntową za cenę 3,0mln zł plus VAT (3,66mln zł). Wystąpiłem do US o zwrot VAT (jako działalność gospodarcza). Nieruchomość zamierzam włożyć aportem do Sp. z o.o. (lub komandytowej, komandytowo-akcyjnej) po wartości wynikającej z operatu (6,0 mln zł). Wiem, że objęcie udziałów w zamian za aport jest neutralne podatkowo, ale nie wiem jak może zostać potraktowana przez US nadwyżka nad ceną nabycia a wartością wyceny. Dodatkowo. Nieruchomość nabyta jest w kredytcie bankowym (3,2 mln zł). Zobowiązanie to chciałbym również przenieść na podmiot, do którego wniosę aportem nieruchomość.
Proszę o radę. Jak przeprowadzić cały proces, by był najkorzystniejszy podatkowo.

Sugerowałabym rozmowę z radcą prawnym / adwokatem / doradcą podatkowym, a nie poszukiwanie pomocy na forum.

Z doradcą podatkowym już rozmawiałem. Okazało się, że doradztwo w zakresie przekraczającym podstawowe "jak wypełnić PIT", "jak się poruszać po LEXSie" przekraczało również jego kompetencje. Drugi tydzień czekam na konkretne info.
Adwokat chyba też niewiele jest tu w stanie pomóc.
A przed wizytą u radcy prawnego chciałbym być "mądrzejszy".
pozdrawiam

Zdecydowanie sprawa nie nadaje się na forum. Mogę tylko życzyć powodzenia w poszukiwaniu znających się na rzeczy doradców.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót