aport przy zakładaniu spółki zoo

• Autor wątku Autor wątku grzegorz4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam pytanie, wraz z kolegą chcielibyśmy przy zakładaniu spółki powiększyć kapitał zakładowy wnosząc aportem system komputerowy (do którego posiadamy prawa autorskie).
Proszę o informację czy jest taka możliwość i jeśli tak to jak formalnie powinno to się odbyć, czy płaci się podatek od aportu ?
Proszę również o informację kto i w jaki sposób wycenia wartość tego typu produktu ?

Dziękuję.
Grzegorz.

Nie ma wyceny. To nie spółka akcyjna. Wartość określa wnoszący wkłady, co następnie potwierdzają członkowie zarządu. Jeżeli wartość będzie zawyżona, to oni będą za to odpowiadać - art. 291 KSH.

Podatek oczywiście jest - p.c.c. od wysokości kapitału zakładowego. Co do VAT-u się nie wypowiadam, bo to osobne pytanie, raczej do działu podatkowego...

Co do samej możliwości wniesienia - proszę uściślić co Pan rozumie przez wniesienie "systemu komputerowego"? Czy to jest sprzęt, programy, licencje prawa autorskie? Co to jest? Z pewnością nie mogą być aportem prawa niezbywalne oraz świadczenie pracy lub usług.

System komputerowy - mam na myśli aplikację webową którą razem z kolegą sami napisaliśmy. Jest to aplikacja na bazie której spółka docelowo ma zarabiać.

Wydaje mi się, że można to wnieść jako aport. Ale może być problem z oceną wartości...

I jeszcze jedno pytanie mam, jaki jest podatek od wysokości wniesionego aportu i czy to już opłaca spółka czy osoba wnosząca aport?

0,5% wysokości kapitału zakładowego i ciąży na spółce.

Powrót