Apteka internetowa nie chce wysłać towaru

• Autor wątku Autor wątku matsonic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matsonic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

zrobiłem zakupy w internecie, otrzymałem potwierdzenie na maila, wygląda to tak :

Zamówienie numer: 59707
Rodzaj płatności: PłatnościPL

Zawartość koszyka:
1 nazwa: Sok z Brzozy i Aronii 3 litry
ID: 22618
cena netto: 12.88 PLN
vat: 22
ilosc: 5
cena brutto: 15.71 PLN
suma brutto: 78.55 PLN

2 nazwa: Sok z Brzozy i Dzikiej róży 3 litry
ID: 22620
cena netto: 12.88 PLN
vat: 22
ilosc: 3
cena brutto: 15.71 PLN
suma brutto: 47.13 PLN

Dostawca: Kurier UPS,
Koszt dostawy: 13.00 PLN
Wartość zakupów: 125.68 PLN
Kwota do zapłaty: 138.68 PLN

kwotę 138.68 PLN wpłaciłem tego samego dnia. Niedawno przyszedł mail tej treści:

"zgodnie z obowiązującym regulaminem za przesyłkę przekraczającą 10 kg należy dokonać dopłaty za dostawę. W Pana przypadku dopłata wynosi 8 zł. Proszę o dopłatę na podany na stronie internetowej numer konta w Kredyt Banku, w tytule wpisując numer zamówienia."

- moje pytanie brzmi - czy muszę dopłacać ? Przecież transakcja została zawarta na kwotę 138.68 co mam w potwierdzonym mailu. Szukałem ich regulaminu na stronie i też nie mogę znaleźć. Czy to moja wina że ich system transakcyjny nie bierze pod wzgląd wagi zamawianych towarów ? Robiłem już wcześniej zakupy w tej aptece ale denerwuje mnie to ciągłe dopłacanie - w końcu przelewy też kosztują ... Jeśli mogę wyegzekwować towar bez dopłaty prosiłbym o namiar na przepisy czy też akty prawne które to regulują. Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S
Nie jestem człowiekiem mściwym, ale może jak im zasunę znajomością prawa to w końcu coś z tym zrobią bo towar mają tanio :)

Cytat:
zgodnie z obowiązującym regulaminem za przesyłkę przekraczającą 10 kg należy dokonać dopłaty za dostawę. W Pana przypadku dopłata wynosi 8 zł.

Kupując u nich zaakceptowałeś regulamin (na pewno!), więc zamiast szukać dziury w całym, zapłać te 8 zł i po sprawie...
Nie mam racji?

Oczywiście masz rację - musiało tak być jak się u nich rejestrowałem - jednak czy to ich uprawnia do takich działań ? Nie ma prawa wyżej obowiązującego poza wewnętrznym regulaminem spółki ? Jak mówię mam dowód zakupu na inną kwotę - a te 8 złotych już dawno wpłaciłem, bo soki mi się kończą ... Lubię wiedzieć więcej dlatego dalej drążę ...

Cytat:
Nie ma prawa wyżej obowiązującego poza wewnętrznym regulaminem spółki ?

Oczywiście, że jest, ale ten regulamin nie narusza innych przepisów prawa...

BTW. Dobre są te soki z brzozy? Podobne w smaku do czegoś bardziej popularnego? Dzięki ;-)

Soki smakują dobrze, ale kupuje je ze względu na ich właściwość - wypłukują wszystkie syfy z organizmu czyli "tzw. współczesną żywność" w której masz pełno konserwantów i innych tajemniczych dodatków - w tych czasach nawet mleko z kartonika nam szkodzi. Także dbajcie o swoje zdrowie - wystarczy codziennie brać chociażby wit. C ale nie syntetyczną tylko naturalną a na nowotwór już nie zachorujecie - to taka mała ciekawostka ode mnie ... mógłbym dużo pisać na ten temat ale chyba nie czas i nie miejsce ... Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

P.S te soki dodatkowo wzmacniają organizm. To tyle.

nie rozumiem w czym problem?
z rachunku jasno wynika ze wartosc towaru to 125.68 plus ryczaltowy koszt dostawy kurierem przesylki do 10 kg to 13 zl
z rachunku wynika rowniez, ze zlozyl pan zamowienie na 8 opakowan po 3 litry kazde wiec waga to minimum 24kg (przekracza 10 kg) wiec za te dodatkowe 14 kg policzyli panu 8 zl
nastepnym razem prosze chwile pomyslec ;)

Powrót