Arbeitsamt a zjazd do Polski

• Autor wątku Autor wątku yksja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yksja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Zarejestrowałam się niedawno w niemieckim Urzędzie Pracy. Mam otrzymać sms z informacją o terminie następnej wizyty. Potrzebuję jednak pojechać na dwa tygodnie do Polski. Czy w takiej sytuacji powinnam powiadomić niemiecki Urząd Pracy o zamiarze wyjazdu? Jak to w niemieckim prawie funkcjonuje? Jak często trzeba się zgłaszać do niemieckiego Urzędu Pracy?

Pojecie "zarejestrowalam sie" jest malo precyzyjne, jako co "arbeitssuchend" bez prawa do zasilku czy "arbeitslos" z prawem do zasilku?

Jesli wnioskowalas o zasilek, nie wolno ci wyjezdzac bez zezwolenia nigdzie w dniach roboczych, bo przepisy mowia, ze musisz byc "w kazdej chwili do dyspozycji rynku pracy"

Dziękuję za odpowiedź.
Zarejestrowałam się jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku.
A czy jest możliwość wystąpienia do Urzędu Pracy z prośbą o pozwolenie na dwutygodniowy wyjazd do Polski?

Generalnie bedac na zasilku z Arbeitsamtu ten urzad jest jakby twoim pracodawca, i musisz byc caly czas do ich dyspozycji. Tak jak w normalnej pracy, przysluguje ci rowniez w Arbeitsamcie urlop, nie pamietam teraz ile to jest dni na rok, ale mozesz wystapic do nich o "urlop", z tym ze te 2 tygodnie ci odciagna od puli i to nie bedzie tak, ze za kazdym razem, jak tylko bedziesz potrzebowac, dostaniesz "pozwolenie na wyjazd za granice".
Tak czy inaczej, musisz sie do nich zwrocic o takie pozwolenie.

Generalnie bedac na zasilku z Arbeitsamtu ten urzad jest jakby twoim pracodawca, i musisz byc caly czas do ich dyspozycji. Tak jak w normalnej pracy, przysluguje ci rowniez w Arbeitsamcie urlop, nie pamietam teraz ile to jest dni na rok, ale mozesz wystapic do nich o "urlop", z tym ze te 2 tygodnie ci odciagna od puli i to nie bedzie tak, ze za kazdym razem, jak tylko bedziesz potrzebowac, dostaniesz "pozwolenie na wyjazd za granice".
Tak czy inaczej, musisz sie do nich zwrocic o takie pozwolenie.

Jesli interesuje cię wyjazd do Polski,Według przepisów UE możesz sobie zrobić przekierunkowanie zasiłku do innego państwa UE np Polski,pod warunkiem ze niby tam będziesz szukał pracy,no i oczywiście tylko na trzy miesiace.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Dziękuję za informację.

O możliwości przekierowania zasiłku do Polski słyszałam, ale nie jestem tym zainteresowana.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.

Powrót