Arbeitslosgeld - typ zakończenia pracy

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam,
Moje pytanie dotyczy Arbeitslosgeld, czyli zasiłku dla bezrobotnych.
Pracuję w Niemczech ponad rok w tzw. Zeitfirmie.
Umowy mam przedłużane co kilka miesięcy.
Z pewnych prywatnych przyczyn rozmyślam nad zakończeniem pracy i zainwestowaniem "w siebie" przez najbliższe miesiące (szkoła językowa, różne kursy doszkalające itp.)
Zastanawiam się czy, gdy sam zgłoszę chęć zakończenia pracy to przysługuje mi wtedy zasiłek dla bezrobotnych?

oczywiscie, ze nie dostaniesz, przynajmniej przez 3 miesiace bedziesz mial blokade na swiadczenia socjalne, bo twoje bezrobocie bedzie wynikac z twojej dobrowolnej decyzji, a nie z przyczyn obiektywnych

Przepracowałem rok, więc w razie bezrobocia przysługuje mi 6 miesięcy zasiłku.Czy po tej dajmy na to 3 miesięcznej blokadzie, otrzymam zasiłek przez następne 6 miesięcy czy przez 3 ?

Tak jak wspomniałem umowę mam przedłużaną co kilka miesięcy.
Czy jeżeli nie podpisze następnej to będzie to traktowane tak samo jak wypowiedzenie i utrata pracy z własnej winy?

Zasilek dla bezrobotnych nie "przysluguje" na zaden okres, bo od pierwszego dnia pobierania zasilku bezrobotny jest zobowiazany do aktywnego poszukiwania nastepnej pracy.
Oczywiscie ze gdy pracodawca ci zaoferuje przedluzenie, a ty "nie podpiszesz" bedzie to traktowane jako utrata pracy z wlasnej winy.
I nawet podczas otrzymywania zasilku to nie bedzie tak, ze bedziesz sobie chodzic na kurs i nikt ci nie bedzie zawracal glowy przez 3-6 miesiecy, tylko jak ci znajda prace od nastepnego poniedzialku, to bedziesz zobowiazany ja podjac, bez wzgledu na to, czy znasz jezyk czy nie

Bo blokadzie okres, na ktory "przysluguje" zasilek dla bezrobotnych sie skraca o min. 1/4

Pogodniak napisał:
Zasilek dla bezrobotnych nie "przysluguje" na zaden okres, bo od pierwszego dnia pobierania zasilku bezrobotny jest zobowiazany do aktywnego poszukiwania nastepnej pracy.
...
I nawet podczas otrzymywania zasilku to nie bedzie tak, ze bedziesz sobie chodzic na kurs i nikt ci nie bedzie zawracal glowy przez 3-6 miesiecy, tylko jak ci znajda prace od nastepnego poniedzialku, to bedziesz zobowiazany ja podjac,
Zdaje sobie z tego sprawę.

Mam jeszcze pytanie co do wysokości zasiłku. Spotkałem się w Internecie z dwoma teoriami. Jedna mówi, że jest obliczana z średniej zarobków z ostatniego roku, a druga, że z trzech ostatnich miesięcy. Która wersja jest prawdziwa?
Poza tym czy w zarobek są brane dni urlopowe,dodatki świąteczne, dodatki za pracę w nocy, niedzielę,święta itp.

PS; Jeszcze jedna ważna sprawa. Pracuję od 13 miesięcy u jednego pracodawcy, a przez ten czas przedłużał mi on umowy co kilka miesięcy.
Nie jestem i nigdy nie byłem zarejestrowany w AA jako osoba bezrobotna/poszukująca pracy.
W Internecie przeczytałem, że jeżeli utracę prace to mam 2 dni by zgłosić to w AA - w innym przypadku nie otrzymam prawa do zasiłku.
Z kolei jedna osoba w pracy mówiła mi, że w przypadku umów przedłużanych trzeba być zarejestrowanym w AA jako osoba poszukująca pracy i na czas trwania dotychczasowaj umowy zgłaszać, że obecnie ma się pracę, w razie przedłużenia umowy przez pracodawcę też informować. W innym przypadku po nie przedłużeniu umowy może być problem z otrzymaniem prawa do zasiłku. Czy jest to prawdą? Muszę już dziś zarejestrować się w AA i informować ich do kiedy mam pracę i jeżeli dostanę przedłużenie to im o tym mówić?

Powrót