arbitraż bankowy - co jest wartością przedmiotu sporu

• Autor wątku Autor wątku idefiks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

idefiks

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Wartość przedmiotu sporu przed Arbitrażem Bankowym przy ZBP nie może być większa niż 8tys. pln.

Sytuacja jest taka: bank udzielił mi kredytu na120tys. zł na kilkadziesiąt rat, po czym okazało się, że to jednak był kredyt na 90tys. zł.
Mam podstawy prawne ku takiemu twierdzeniu - mniejsza o to, jakie.

Składam w banku reklamację dotyczącą wysokości konkretnej raty, np. styczniowej - jestem jeszcze nawet nie w połowie spłacania tego kredytu.

Powinno to być wg mnie 700zł liczone od kapitału początkowego 90tys. a wg banku to jest 900zł liczone od kapitału początkowego 120tys.

Przed arbitrem bankowym - po odrzuceniu reklamacji przez bank - wnosze o uznanie, że rata powinna wynieść 700zł.

Co jest tutaj wartością przedmiotu sporu? Bo nie wnoszę o uznanie przez bank, że mam kredyt na 90tys. zamiast 120tys. a jedynie o uznanie, że ta jedna styczniowa rata powinna wynosić 700 zamiast 900zł czyli że bank bezprawnie pobrał ode mnie 200zł.

Czy arbiter bankowy może odrzucić taki wniosek stwierdzając, że przedmiotem sporu jest tak naprawdę 30tys. zł różnicy w kapitale początkowym kredytu?

Powrót