"Archiwum muzyczne" a prawa autorskie i nowa ustawa o inwigilacji

• Autor wątku Autor wątku Sneik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sneik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Otóż, prowadzę coś w rodzaju archiwum muzycznego. Jednak archiwizowana muzyka jest niezależna, jest to muzyka tworzona przez fanów pewnego serialu animowanego, o którym było bardzo głośno w internecie kilka lat temu. Zajmuję się reuploadowaniem usuniętej przez twórców muzyki. Problem polega na tym, że bardzo często kontakt w sprawie zgody na rozpowszechnianie jest niemożliwy, ponieważ konta są porzucane lub całkowicie usuwane. Dlatego pod każdym filmem zostawiam formułkę, że nie roszczę sobie żadnych praw do wrzucanej muzyki i jeśli autor sobie życzy usunięcia jego muzyki z mojego kanału, to niech wyrazi taką wolę w wiadomości wysłanej na podany mail, a ja bez szemrania wykonam jego życzenie.

Teraz jeszcze doszła nowa ustawa o inwigilacji. Wobec tego moje pytanie brzmi: Jak bardzo łamię takim działaniem prawo i czy w myśl nowej ustawy mogę stać się obiektem zainteresowania np. Policji?

Ostatnia edycja:
Sneik napisał:
.... Dlatego pod każdym filmem zostawiam formułkę, ...
Do niczego ona Ciebie nie uprawnia, popełniasz przestępstwo bezprawnego rozpowszechniania cudzego utworu. Brak kontaktu z autorem nie usprawiedliwia Twojego działania tym bardziej, że jak sam piszesz, utwory zostały usunięte z rozpowszechniania przez samych autorów.

PS.
"Ustawa o inwigilacji" nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, za uświadomienie mnie w tej kwestii. Archiwum i wszystko co z nim związane zostało już usunięte.

Powrót