ARD - nie wynajmuję mieszkania to i tak płacę??

• Autor wątku Autor wątku Mayson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mayson

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam

Od 12.2014 mieszkam i pracuję w Niemczech. Mieszkałem w pokoju wynajmowanym mi przez pośrednika pracy. Gdy zameldowałem się przyszło pismo z ARD aby płacić za abonament. Pośrednik twierdził, że on jako wynajmujący mieszkanie na siebie musi to płacić, ja nie muszę. No to wszystkie pisma szły do kosza. Teraz przyszedł rachunek 160EU za tamten okres zamiszkania pod tamtym adresem - jakim prawem wysyłają kilku osobom spod jednego adresu rachunek za abonament? Dodam, że ani radia ani tv nie ma w tym mieszkaniu. NA jaki paragraf powołać się, aby odczepili się ode mnie? Proszę o pomoc.

Na żaden. Oplata jest nalezna od każdego gospodarstwa domowego, niezależnie od tego, czy się posiada odbiornik telewizyjny i/lub radiowy czy nie. Zadanie zaplaty ARD jest zasadne, chyba ze rzeczywiście wlasciciel placil za to mieszkanie, wówczas można probowac zaliczyć ta oplate.

Tzn. że wg Ciebie jeśli jest 6-osobowa rodzina w jednym mieszkaniu, to każda osoba musi płacić? Bo taka sytuacja jest właśnie w moim przypadku.

Mayson
Jeżeli otrzymałeś 1 powiadomienie wystarczyło napisać że nie posiadasz sprzętu RTV itd;
Nie odpisałeś na czas i teraz masz ten problem.
Nieznajomość prawa i brak odpowiedzi takie są potem problemy rosną koszta.

Jedno mieszkanie...jedna oplata...Podzielic oplate na 6 osob i problem zglowy .

Tak jak napisałem powyżej, brak odbiornikow tv czy radio nie zwalnia z obowiązku uiszczania opłaty. Nie ma tez znaczenia ile osob mieszka w danym mieszkaniu. Chodzi o gospodarstwo domowe.

Dokładnie jak piszecie. Jedno gospodarstwo jedna opłata. A w moim przypadku opłata zrobiona na bieżąco, a i tak chca pieniędzy od każdej osoby. I tu się pytam jaki to paragraf mówi, ze nie mogą brać od kazdej osoby, bo nie mogą, a chca.

Bo w NIemczech trzeba reagowac na pisma formalne a nie "wyrzucac je do kosza". "ARD", jak piszesz, nie ma danych, kto konkretnie tworzy "gospodarstwo domowe". Gdy Kowalski czy Schmidt melduje sie w niemieckim urzedzie meldunkowym, "ARD" otrzymuje automatycznie informacje, ze osoba X zostala zameldowana pod danym adresem. I automatycznie wysyla pismo o koniecznosci uiszczania oplat. Gdy oplata na dane "gospodarstwo domowe" jest juz oplacana przez kogos innego, trzeba wyslac krotkie pisemko z informacja typu "oplata radiotelewizyjna na mieszkanie przy ulicy Musterstr. 16, gdzie jestem zameldowany, jest juz uiszczana przez .....(tu podac nazwisko), nr abonamentu..... (tu podac nr abonamentu, ktory ma kazdy platnik", i na tm by sie sprawa skonczyla.
Tobie zadne "paragrafy" nie pomoga, tylko musisz takie pismo wyslac, bo dopoki oni nie przyporzadkuja twojego nazwiska do numeru abonamentu placonego przez wynajmujacego, beda uwazac, ze tworzysz inne gospodarstwo domowe (wyobraz sobie, ze ktos moze miec dwupietrowy dom, sam mieszka na parterze z rodzina, a pierwsze pietro wynajmuje innej rodzine, tworzacej inne "gospodarstwo domowe", wtedy kazda rodzina musi placic za siebie)

:D Dziękuję za precyzyjną odpowiedź. Dziś sklecę takie pismo i opiszę sytuację; może się odczepią. Do ARD lepiej na maila czy Deutsche Post?

Powrót