Areszt domowy, niszczenie firmy, pozbawianie wolności. COVIN

• Autor wątku Autor wątku donkikot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

donkikot

Witam
DO tej pory sądziłem, że areszt domowy dotyczy wyłącznie przestępców. Dziś można zamknąć każdego ( na dowolny okres czasu) pod pretekstem walki z wymyślonym wirusem. Zamykając gościa nikt nie sprawdza czy rzeczywiście jest chory bo testy nie są robione w czasie rzeczywistym. Jak się ma do tego konstytucja i prawa obywatela?

To o tyle niebezpieczne, że można dzięki temu uwalić dowolną firmę. 2 tygodnie przestoju to bankructwo firmy lub odpływ klientów. Za ograczenie wolności można domagać się odszkodowania jak ci niesłusznie skazani więźniowie po kilka milionów złotych?

2. Każdy pozbawiony wolności nie na podstawie wyroku sądowego ma prawo odwołania się do sądu w celu niezwłocznego ustalenia legalności tego pozbawienia. O pozbawieniu wolności powiadamia się niezwłocznie rodzinę lub osobę wskazaną przez pozbawionego wolności.

5. Każdy bezprawnie pozbawiony wolności ma prawo do odszkodowania.

1. Każdemu zapewnia się nietykalność osobistą i wolność osobistą. Pozbawienie lub ograniczenie wolności może nastąpić tylko na zasadach i w trybie określonych w *ustawie.

*Ustawy żadnej takiej nie ma. Rozporządzenie to nie ustawa. Nie można kogoś pozbawić wolności, gdy ten nie popełnij przestępstwa i bez możliwości odwołania się do sądu. Powinna być wydana decyzja od ,której możesz się odwołać w określonym czasie. Nie można kogoś na gębę pozbawić wolności. Tak to nawet za komuny nie było.

wrozkae napisał:
2. Każdy pozbawiony wolności nie na podstawie wyroku sądowego ma prawo odwołania się do sądu w celu niezwłocznego ustalenia legalności tego pozbawienia. O pozbawieniu wolności powiadamia się niezwłocznie rodzinę lub osobę wskazaną przez pozbawionego wolności.

5. Każdy bezprawnie pozbawiony wolności ma prawo do odszkodowania.

1. Każdemu zapewnia się nietykalność osobistą i wolność osobistą. Pozbawienie lub ograniczenie wolności może nastąpić tylko na zasadach i w trybie określonych w *ustawie.

*Ustawy żadnej takiej nie ma. Rozporządzenie to nie ustawa. Nie można kogoś pozbawić wolności, gdy ten nie popełnij przestępstwa i bez możliwości odwołania się do sądu. Powinna być wydana decyzja od ,której możesz się odwołać w określonym czasie. Nie można kogoś na gębę pozbawić wolności. Tak to nawet za komuny nie było.

Podkreśliłem Ci ważne kwestie, które powinieneś przemyśleć. Ponadto zachęcam do dokładnego zapoznania się z rozporządzeniem w szczególności sam początek który zaczyna się od słów "Na podstawie art. (...) ustawy (...)"

Nadal widzę, że nie rozumiesz. Aresztować można wyłącznie wtedy, gdy popełniłeś przestępstwo lub wykroczenie bo tak wynika z kodeksu karnego. Zarażenie się czy też podejrzenie zarażenia nie jest przestępstwem, a tymbardziej wykroczeniem. Państwo nie może cię ukarać za to, że jesteś nosicielem poprzez ograniczenie ci wolności.

Przypominam również, że ograniczenie wolności (potocznie nazywaną kwarantanną) może trwać bezterminowo. Mogą ci ograniczyć wolność nawet na rok i więcej tylko dlatego, że jesteś nosicielem.

Nawet, gdyby chcieli Cię zamknąć to nie mogą to zrobić od tak. Powinni ci wręczyć decyzję z uzasadnieniem. W każdym normalnym państwie możesz od wszystkiego wnieść sprzeciw, zaskarżyć itd. Nawet seryjny morderca ma możliwość się od decyzji odwołania. Tutaj o twoim życiu nie decyduje ( wykształcony sędzia) tylko byle urzędnik po studiach, który może ci zniszczyć życie bo mu się tak spodoba.

,ale wywołuje ten sam skutek bo masz areszt domowy. Ktoś popełnił wykroczenie i dostanie tyle samo dni ograniczenia wolności , albo mniej niż ten co się zaraził koroną. Żall to komentować. Wygląda, że w Polsce mając koronę bardziej opłaca się popełnić wykroczenie bo i tak idziesz siedzieć na minimum 14 dni.

Ten sam efekt wywołuje również pobyt w szpitalu w celu ratowania życia. O to też będziesz trzepać pianę?

Dura lex, sed lex.

Pobyt w szpitalu jest dobrowolny. Możesz odmówić pomocy medycznej, wypisać się w dowolnym czasie albo do niego nie przyjść.

Stan utraty świadomości, choroba zakaźna...

Po utracie przytomności decyzje podejmuje twój pełnomocnik, którego do tego upoważniłeś. Większość osób na ręce nosi branzoletę z potrzebnymi informacjami jak grupa krwi itd. Dodasz informacje "proszę mnie nie ratować"

Większych głupot dawno nie czytałem. Jacy pełnomocnicy? Jakie bransoletki które większość nosi? Już lecę sobie załatwiać pełnomocnika. Tak na wszelki wypadek. O bransoletce też nie zapomnę. Proponuję oglądać mniej amerykańskich filmów.
Jak czytam twoje posty to widzę zbuntowanego nastolatka lub dwudziestolatka który jest zawsze na nie jak ktoś chce mu wprowadzać jakieś ograniczenia. Covidem się nie przejmuje bo to spisek i propaganda władzy a tak poza tym jego to nie dotyczy bo ma 20 lat a tacy nie umierają. Ja jestem młody i zdrowy więc jakim prawem mają mnie zamknąć na kwarantannę lub zbadać na koronawirusa. Przecież to nie zgodne z konstytucją. Ostatnio widzę że dużo jest takich mądrali ale chyba przez to że szkoły zamknięte i nie ma co robić z wolnym czasem.
Wszyscy ci piszą że nie masz racji a ty dalej swoje.

Ostatnia edycja:
Widziałeś filmy z Chin, Hiszpanii czy Włoszech? Dla mnie to koniec dyskusji z tobą. Zresztą czuję że ten wątek niedługo będzie zamknięty.

Rozporządzenie jest na podstawie ustawy... Domniemanie zgodności ustawy z Konstytucją może być obalone jedynie wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego. Dopóki więc TK nie ogłosi, że wysyłanie ludzi na kwarantannę jest niezgodne z Konstytucją, musisz się temu prawu podporządkować.
Przypominam, że to forum prawne... a nie portal społecznościowy. Teorie spiskowe możesz sobie wygłaszać tam. Z pewnością znajdziesz wielu zwolenników. Tutaj rozmawiamy o obowiązującym prawie. Nie pasuje Ci prawo? Śmiało, spróbuj je zmienić.

Zawsze można się odwołać do Trybunału Praw Człowieka, skoro uważasz, że ktoś Cię podstawowych praw pozbawia.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bavilte napisał:
propaganda wymyślonym wirusem nie działa.
Jako osobie, która przeszła wirusa i straciła kilku członków rodziny przez wg Ciebie wymyślonego wirusa, cisną mi się na usta same inwektywy.
Bądź proszę szurem, gdzie indziej... To jest forum prawne.
Nie podobają Ci się rozwiązania, które wprowadza rząd? Mnie w wielu kwestiach też.
Nie podoba Ci się obowiązujące prawo? Mnie też w wielu przypadkach.
Ale to, że będziesz anonimowo zasypywać fora gadkami o plandemii i antyszczepionkowymi idiotyzmami nie zmieni w tej kwestii absolutnie nic.

Na tym zakończymy dyskusję w tym temacie, zbyt wiele Trolli czerpie z wątku chęć wylania swoich teorii spiskowych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót