art.119

• Autor wątku Autor wątku asta79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asta79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mam pytanie, dostałam wezwanie na policje jako podejrzaną o wykroczenie z art.119 § 1KW i nie bardzo wiem o co chodzi.Proszę o szybką odpowiedź bo to już wkrótce.

Kodeks wykroczeń:
[cytat:2kmjo8mb] Art. 119. (123) § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. [/cytat:2kmjo8mb]

i chyba wszystko jasne.... :D

i wszystko jasne,ponad miesiąc temu znalazłam w bankomacie 100zł i postanowiłam je sobie zostawić, teraz wiem że to było głupie!! czy jeśli oddam te pieniądze mimo to grożą mi te kary o których pan tam pisał? i czy będę musiała np. zapłacić grzywne skoro jestem na bezpłatnym urlopie wychowawczym a mąż miesiąc temu się zwolnił z pracy i nie otrzymuje zasiłku dla bezrobotnycz?

Grożą.
Jeśli sąd wymierzy grzywnę, musi Pani zapłacić.

Zwrot pieniędzy zostanie potraktowany jako okoliczność łagodząca.
Trudna sytuacja finansowa, nie powoduje wyłączenia odpowiedzialności za popełnione czyny zabronione.
A reszta tak jak napisał Atmosphere.

a jeśli będę się tłumaczyć tym że myślałam iż to są moje pieniądze a zorientowałam się dopiero po kilku dniach, i nie wiedziałam komu je oddać, ale ich nie wydałam mam je do dziś? czy to coś pomoże? bardzo dociekam gdyż boje się że będę karana i mogę mieć później problemy z pracy tzn. wiem że czasami wymagane jest zaświadzcanie o nie karalności.

To jest wykroczenie! Nie ma tego przecież w rejestrze :)

1. Forum nie udziela porad jak uniknąć odpowiedzialności karnej, w związku z czym nie oczekuj iż ktoś poradzi Ci jakie wyjaśnienia składać. Od siebie moge tylko powiedzieć, iż najlepszym rozwiązaniem jest powiedzenie prawdy - pamiętaj, iż zawsze łagodniej traktuje się sprawcę który się przyznaje, składa wyjasnienia i chce naprawić zło które wyrządził, niż takiego który kręci.

2. Jeśli zostaniesz skazana za wykroczenie określone w art. 119 kw na jakąkolwiek karę poza karą aresztu, to nie jest ona wpisywana do kary karnej, w związku z czym Twoje zapytanie o karalność będzie nadal "czyste". Z kolei na karę aresztu sąd raczej Cię nie skaze, no chyba że już kilka razy zdarzyło Ci się być za coś takiego karaną.

jeśli nie ma tego w rejestrze to jestem dużo spokojniejsza, dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

Powrót