Art. 122a. Milczące załatwienie sprawy

• Autor wątku Autor wątku manicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manicki

Użytkownik
Odpowiedzi
52
W dniu 21.11.2017 r. do Urzędu ( Okręgowy Inspektor Rybołówstwa Morskiego) wpłynęło moje pismo-wniosek o wszczęciu postępowania administracyjnego, w sprawie przyznania prawa do miejsca na łowisku. W tej sprawie ja jestem stroną oraz kilka innych osób.
Urząd podjął czynności dopiero po Nowym Roku. W dniu 8 stycznia 2018 wszczął postępowanie i zawiadomił strony.
Po miesiącu, w dniu 8 lutego 2018 r. Urząd wysłał do wszystkich stron zawiadomienie o nowym terminie załatwienia sprawy, który wyznaczył na 8 marca . Następnie przedłużył go na do 31 marca 2018.
Mam pytanie czy w takim przypadku, mam prawo do złożenia wniosku o wydanie zaświadczenia o tzw. milczącym załatwieniu sprawy , zgodnie z Art. 122a. KPA.

a czy jest przepis szczególny, który pozwala na takie załatwienie sprawy?

(art. 1 pkt 1, art. 122a-122g, art. 151 § 3, art. 155a, art. 158 § 1 zd. 2, art. 162a k.p.a.)

manicki napisał:
Nie rozumiem tego pytania
Art. 122a. Milczące załatwienie sprawy
§ 1. Sprawa może być załatwiona milcząco, jeżeli przepis szczególny tak stanowi.

pytam się czy przepis ustawy, na podstawie której przyznaje się prawa do miejsca na łowisku stanowi, że sprawy załatwia się "milcząco"

Jestem rybakiem.Nie ma takiej ustawy na podstawie której przyznaje się prawa do miejsca na łowisku. Są miejsca do łowienia lepsze i gorsze.
Atrakcyjne miejsce na łowisku które ja zająłem wiele lat temu , eksploatuje ktoś inny, moim zdaniem niesłusznie.
W zeszłym roku postanowiłem w tej sprawie złożyć wniosek do Okręgowego Inspektora ( który jest władzą dla nas rybaków w tych sprawach) z prośbą o wszczęcie postępowania administracyjnego aby odzyskać to miejsce bo ja byłem pierwszy. I to wszystko.

Powrót