Art 129 KW . Wytrych a inne narzędzia ślusarskie?

• Autor wątku Autor wątku michu8708
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michu8708

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, na forum nie znalazłem odpowiedzi na interesujący mnie temat
Szukam kogoś kto by wyjaśnił mi to dokładniej .
Chodzi mi dokładnie o Art. 129 k.w. Wyrabianie i posiadanie wytrychów
§ 1. Kto:
1) wyrabia, posiada lub nabywa wytrychy, jeżeli nie trudni się zawodem, w którym są one potrzebne;
2) dostarcza wytrychów osobie nie trudniącej się takim zawodem;
3) wyrabia, posiada lub nabywa klucze do cudzego domu, mieszkania lub innego pomieszczenia albo schowania bez zezwolenia osoby uprawnionej lub organu administracji,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wyrabia, posiada lub nabywa narzędzia przeznaczone do dokonywania kradzieży albo kto dostarcza takich narzędzi innym osobom.
§ 3. Wytrychy, klucze lub narzędzia podlegają przepadkowi, choćby nie stanowiły własności sprawcy.

Co właściwie obejmuje ten art , bo brzmi dla mnie trochę nie jasno ?
Czy osoba „nie trudniąca się zawodem” np. Dorabiania kluczy może posiadać w celach hobbystycznych/ na własny użytek narzędzia „ślusarskie” . Chodzi o takie przedmioty jak np. Urządzenia pozwalające kopiować/powielać klucze tylko w sytuacji fizycznego posiadania oryginalnego klucza , narzędzia umożliwiające naprawę naprawę zamków lub innych zabezpieczeń antykradzieżowych itp, czy też klucze czyste/surowe do wykonywania kopii?
Żadne z tych narzędzi nie umożliwia otwierania zamków bez oryginalnego klucza lub innego łamania zabezpieczeń i dokonywania kradzieży .

Czy takie narzędzia można posiadać,czy też kwalifikują się pod W/W artykuł?

Powrót