Art. 157. § 1

• Autor wątku Autor wątku Akbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Akbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem podejżany o przestępstwo z Art. 157. § 1. Jeszcze nie byłem przesłuchiwany, ale wiem, że poszkodowany złożył zawiadomienie na policji. Ma rozstrój zdrowia powyżej 7 dni. Prawdopodobnie nie doniósł jeszcze obdukcji i da się to jeszcze wycofać. Możliwe, że poszkodowany będzie próbował to wycofać. Pogodziłem się z nim i mam kilka pytań odnośnie tego jeśli sprawa ruszy i nie zostanie wycofana.
1. Czy jeśli pogodziłem się z poszkodowanym to w przypadku tego przestępstwa jest możliwe skierowanie tej sprawy do mediacji?
2. Na czym polega taka mediacja i kto decyduje o tym czy taka sprawa trafia do mediacji?
3. W ostatnim pytaniu chciałbym zapytać czy jeśli pogodziłem się z pokrzywdzonym, a on nie rości żadnych pretęsji to po mediacji lub jeśli jest ona nie możliwa to moja sprawa może ulec warunkowemu zawieszeniu na prośbę pokrzywdzonego?

1) skoro dopiero złozył zawiadomienie to nie jesteś jeszcze podejrzanym ,a co najwyżej wskazywanym jako sprawca... podejrzanym w uproszczeniu staniesz się z chwilą wydania postanowienia o przedstawieniu zarzutu...

2) skoro rozstrój zdrowia trwał powyżej 7 dni i tak stwierdziłby biegły... to ewentualny zarzut z art. 157 &2 KK

3) ściganie czynu określonego w &2 odbywa się z urzędu
------------------------------------------------------------------

- a kim jest dla ciebie pokrzywdzony - to osoba najbliższa?
- w jakich okolicznościach powstał ten rozstrój zdrowia ?

Jest to osoba obca, a rozstrój zdrowia powstał poprzez uderzenie poszkodowanego. Mógłbyś mi odpowiedzieć czy jest możliwa mediacja w tym przypadku oraz jaką najniższą karę mogę dostać po takiej mediacji?

O mediacji więcej dowie się Pan np z poniższego linka:

http://www.mediacja.com/index.php/Mediacje-karne.html

Co do najłagodniejszej kary, to w przypadku porozumienia między Panem a pokrzywdzonym, Sąd może (co nie znaczny że musi) warunkowo umorzyć postępowania karne wobec Pana na okres do 2 lat.

A tak na marginesie jeszcze jedno - pokrzywdzony nie musi dostarczać obdukcji. W ramach postępowania przygotowawczego, organ prowadzący postępowanie przygotowawcze zabezpieczy dokumentację medyczną związaną z obrażeniami pokrzywdzonego, a następnie powoła biegłego z zakresu medycyny sądowej do "wyceny" obrażeń. I to własnie opinia biegłego decyduje czy obrażenia są na okres powyżej dni 7 czy też poniżej.

Powrót