Art 178 kk ,żarty ze strony prokuratury i policji

• Autor wątku Autor wątku Pawel3545
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel3545

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o pomoc.w list 2022 zatrzymano mnie do kontroli i wyszło że miałem 2 promile,po chwili 1 promil.gdxie był wieczór ,jechałem do dziewczyny i nic nie piłem !!plukalem długo jamę ustną płynem z alkoholem.nie zabrali mnie na krew ani na alkomat stacjonarny a prosiłem,tylko auto na lawetę i zawiesili mi prawko elektronicznie.od razu wziąłem adwokata i poszło zażalenie na pismo od prokuratury na zatrzymanie mojego prawka.mija prawie pół roku a zażalenie nie poszło do sądu nie dostałem wezwania na przesłuchanie ani w sądzie nie ma żadnej sprawy.i o co tu chodzi.podejrzewam że ten alkomacik nie miał żadnych atestów i dlatego tak się dzieje ??

Jeżeli zostałeś zbadany urządzeniem z wydrukiem (Alkometr, Drager itp.) to nie ma obowiązku wożenia Cię na alkomat stacjonarny. Gdyby urządzenie nie miało ważnego świadectwa homologacji, postępowanie przeciwko Tobie byłoby już dawno umorzone. Rozumiem że miałeś już przedstawiony zarzut i jesteś podejrzanym w sprawie? Jeżeli tak, poproś o wgląd w akta. Jeżeli nie, to na jakim etapie jest postępowanie?

Od razu czyli w grudniu mój prawnik wysłał zażalenie na post prokuratora o zatrzymaniu prawo jazdy,gdzie leży to pół roku u niego na biurku i nie rozpatrzył tego ani nic,nie mam zarzutów bo nawet nikt mnie nie przesłuchał.co dalej robić ?w sądzie nie ma żadnej sorawy

Prawo jazdy zostało zatrzymane elektronicznie na miejscu przez Policjanta. Prokurator ma 7 dni ma zatwierdzenie zatrzymania dokumentu i poinformowania o tym organ wystawiający dokument (30 dni jeżeli była pobrana krew). Zapytaj w Starostwie jaki jest status dokumentu. Upewnij się jaki podałeś adres do korespondencji i numer kontaktowy telefonu - być może wezwania do stawiennictwa w celu przedstawienia zarzutów przychodzą nie wiadomo gdzie i zaraz czeka Cię niemiła niespodzianka: prokurator wyda zarządzenie o poszukiwaniu i przymusowym doprowadzeniu (lub postanowienie o ustaleniu miejsca Twojego pobytu) na przesłuchanie i w trakcie kolejnej kontroli możesz mieć nie przyjemności - w zasadzie przy doprowadzeniu, bo siłą zostaniesz dostarczony na przesłuchanie. Dlatego też zadzwoń do jednostki policji prowadzącej postępowanie (będzie to jednostka właściwa miejscowo, tj. na terenie której zostałeś zatrzymany do kontroli (i zapytaj na jakim etapie jest postępowanie - najprawdopodobniej zostało wszczęte (bo postępowanie sprawdzające może trwać, z wyjątkami, 30 dni lub umorzone, a postanowienie o umorzeniu/odmowie wszczęcia poszło pocztą "nie wiadomo gdzie"), ale zarzut nie został ogłoszony. Poproś o numer postępowania (RSD) i na tym etapie najprawdopodobniej dostaniesz kontakt do Policjanta prowadzącego - z nim ustalisz wszystkie szczegóły.

Ostatnia edycja:
Powtarzam jeszcze raz.adtes jest do mnie i do mojego prawnika,także nie ma tu pomyłki.prokurator wysłał mi postanowienie o zatrzymaniu mojego prawo jazdy do którego mój adwokat od razu się odwołał.prokurator ma w du..pie to odwołanie bo minęło pół roku prawie,prawnik wczoraj dzwonił i sekretarka powiedziała że prokurator otrzymał to,nic z tym nie zrobił,nie wysłał do sądu,nie rozpatrzył,olał sprawę. itd.postepowanie stoi w miejscu.z resztą jak można mieć 2 promile a po chwili jeden? Nie ma sprawy w sądzie ani prokurator nic z tym nie robi.jest tylko notatka z miejsca zdarzenia

Dlatego zrób to, co napisałem Ci wyżej - zadzwoń do Sekretariatu Wydziału Krymianalnego (lub WDŚu) właściwej jednostki Policji i zapytaj który policjant prowadzi Twoją sprawę. Dostaniesz do niego numer kontaktowy (służbowy), zadzwonisz i zapytasz się na jakim etapie jest postępowanie i dlaczego do tej pory nie został Ci przedstawiony zarzut oraz nie zostałeś przesłuchany jako podejrzany. Poza tym skoro masz obrońcę (dostarczył pełnomocnictwo? Czy zapłaciłeś mu tylko żeby sklecił pismo z zażaleniem...), to on powinien zająć się takimi rzeczami i wiedzieć co w danej sytuacji zrobić. No i zawsze możesz złożyć skargę na opieszałość organów prowadzących postępowanie.

Obrońca to mój stary przyjaciel i tak dostał pełnomocnictwo mówi żeby poczekać jeszcze aż minie pół roku wtedy wyśle zażalenie bo prokurator ma pół roku potem może dostać karę właśnie za opieszałość.a możesz mi odpowiedzieć na mój drugi wątek tylko to kolega pisał z mojego konta bo on nie ma spotkało go obywatelskie zatrzymanie gdzie chłop trafi do psychiatryka przez ta policję.wpisali mu że jechał autem po drodze pijany gdzie auto stało bo był u kolegi ktoś zadzwonił na policję itd zabrali mu klucze tzn oddał dobrowolnie po godzinie przyjechała policja na przesłuchaniu go pobili,kazali mu się przyznać gdzie on nic nie zrobił nawet nie siedział w aucie.tam jest ten wątek z mojego konta

Powrót