L
Lacoste83
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 62
witam
Moja żona jest w złym stanie zdrowia, ogólnie 4 miesiace w szpitalu,minimalna świadomość, skierowanie do oddziału śpiączkowej rehabilitacji
złożyłem wniosek o ustanowienia kuratora jako mnie -męża
Opisałem sytuację, że dla jej dobra musze ja przenieść ze szpitala do odpowiednich osrodkow rehabilit/ZOL, wiadomo to wiąze sie z duzymi kosztami,stad ubezpieczyciel;z biórki MOPS itd i najważniejsze decydowac za nia -dla jej dobra nt. leczenia,zabiegów .
Jej obecny stan zdrowia nie pozwala na normalne funkcjonowanie. Uniemożliwia samodzielne prowadzenie spraw życiowych, urzędowych i finansowych, jest osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Uczestniczka ze względu na stan zdrowia nie jest w stanie złożyć podpisu ani wyrazić woli w sposób zrozumiały dla urzędników i pracowników instytucji.
Wg. informacji od kierownika wydziału sędzia mów że będzie ciężko dla tzw. osoby dorosłej (?) Pierwszym krokiem ma być wniosek do Sadu Okregowego o ubezwlasnowolneinie... a to wymaga duzo czasu,po drugie JA chce/potrzebnuje dla niej ją reprezentowac tylko w wybranych sprawach a nie ubezwlasn. Ja potrzebuje szybkich decyzji,możliwości
Czy ewentualana odmowa jest napewnobyć zasadna, można się odwołać ??
Moja żona jest w złym stanie zdrowia, ogólnie 4 miesiace w szpitalu,minimalna świadomość, skierowanie do oddziału śpiączkowej rehabilitacji
złożyłem wniosek o ustanowienia kuratora jako mnie -męża
- reprezentacji przed placówkami medycznymi, w tym ośrodkami rehabilitacyjnymi i ośrodkami dla osób w stanie śpiączki; w tym składania wniosków o przyjęcie, podpisywania umów o świadczenie usług medycznych i opiekuńczych;
- reprezentacji przed przychodniami lekarskimi i oddziałami szpitalnymi;
- wyrażanie zgody na leczenie, rehabilitację, diagnostykę i zabiegi medyczne, w tym zabiegi podwyższonego ryzyka;
- uzyskiwanie pełnej dokumentacji medycznej oraz informacji o stanie zdrowia;
- podejmowanie decyzji dotyczących wszelkich czynności niezbędnych dozapewnienia opieki i rehabilitacji oraz miejsca pobytu uczestniczki
- organizowanie transportu medycznego, w tym transportu między szpitalnego;
- reprezentacji przez Zakładami Opiekuńczo-Leczniczymi (ZOL), w tym składania wniosków o przyjęcie, podpisywania umów o świadczenie usług medycznych i opiekuńczych oraz podejmowania decyzji związanych z pobytem uczestniczki w tych placówkach;
- reprezentacji przed Ośrodkami Pomocy Społecznej w tym Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w .., w tym:- składanie wniosków,- odbieranie decyzji i korespondencji;
- reprezentacji przez fundacjami i portalami pomocowymi (w szczególności fundacją..), w tym zawierania umów
o prowadzenie zbiórek publicznych, otwierania i zamykania subkont, dysponowania zgromadzonymi środkami na cele leczniczo-rehabilitacyjne oraz rozliczania kosztów leczenia i opieki;
- reprezentowania przez Zakładem Ubezpieczeń Społecznych. Składania wniosków:- o rentę z tytułu niezdolności do pracy;- o świadczenie rehabilitacyjne;- rentę szkoleniową;- dodatki do tych świadczeń;- odbieranie decyzji i korespondencji;- reprezentacji przed lekarzem orzecznikiem ZUS
- reprezentowania przed Powiatowymi i Wojewódzkimi Zespołami ds. Orzekania o Niepełnosprawności w sprawach o wydanie orzeczenia
o stopniu niepełnosprawności oraz decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia, w tym:- do składania wniosków, wycofywania ich, składania odwołań oraz udziału w posiedzeniach składów orzekających;- odbieranie decyzji i korespondencji; - reprezentowania przed organami podatkowymi, w tym urzędem skarbowym w .. w sprawach deklaracji podatkowych (w tym PIT), korekt oraz odbioru zwrotów podatku;
- odbierania korespondencji urzędowej i prywatnejreprezentacji przed towarzystwami ubezpieczeniowymi, w szczególności PZU (nr polisy - PZU na życie plus), w tym:- zgłaszania roszczeń,- odbioru roszczeń,- składania wymaganych przez ubezpieczyciela dokumentów,- uzyskiwania informacji
- reprezentacji w sprawach sądowych i przedsądowych, tj: - podejmowania czynności zmierzających do ochrony praw uczestniczki
Opisałem sytuację, że dla jej dobra musze ja przenieść ze szpitala do odpowiednich osrodkow rehabilit/ZOL, wiadomo to wiąze sie z duzymi kosztami,stad ubezpieczyciel;z biórki MOPS itd i najważniejsze decydowac za nia -dla jej dobra nt. leczenia,zabiegów .
Jej obecny stan zdrowia nie pozwala na normalne funkcjonowanie. Uniemożliwia samodzielne prowadzenie spraw życiowych, urzędowych i finansowych, jest osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Uczestniczka ze względu na stan zdrowia nie jest w stanie złożyć podpisu ani wyrazić woli w sposób zrozumiały dla urzędników i pracowników instytucji.
Wg. informacji od kierownika wydziału sędzia mów że będzie ciężko dla tzw. osoby dorosłej (?) Pierwszym krokiem ma być wniosek do Sadu Okregowego o ubezwlasnowolneinie... a to wymaga duzo czasu,po drugie JA chce/potrzebnuje dla niej ją reprezentowac tylko w wybranych sprawach a nie ubezwlasn. Ja potrzebuje szybkich decyzji,możliwości
Czy ewentualana odmowa jest napewnobyć zasadna, można się odwołać ??