Art 186

• Autor wątku Autor wątku Henzet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Henzet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Chciałem zrobić u projektantki projekt mebli kuchennych. Po kontakcie telefonicznym znałem cenę(około) i udałem się wraz z żoną do biura. Pani zaproponowała co może zrobić. W międzyczasie żona stwierdziła że nie odpowiada jej podejscie projektantki. Więc ja telefonicznie podziekowalem Pani za usługi..jednak po paru godzinach(jeszcze tego samego dnia) żona przekonała się że ok niech pani spróbuje coś zaprojektować. Spotkaliśmy się w biurze projektowym ,Pani przedstawiła wstępne szkice, które nie odpowiadały nam. Po zmianie koloru(w trakcie wizyty) Pani nie była w stanie wrócić do wersji pierwotnej..było późno-19.00 a biuro czynne do 18 ale Pani usiłuje cos w programie zmienić..widac że jest zdenerwowana. Ja proponujęby Pani przygotowała to na spokojnie i spotkamy się jeszcze raz. Pani proponuje że wyśle nam zrzut ekranu z rysunkiem mebli( bez wymiarów) byśmy się zastanowili oraz aby obejrzaly to nasze dzieci. W momencie rozstawania się Pani zarządzała 250 zł.. pytam za co?? A ona że za wysłany projekt(zrzut ekranu na maila bez wymiarów) tłumaczę jej że dla mnie to nie jest to co oczekiwałem..ona odpowiedziala "że się przy ty napracowala i za to muszę zapłacić.."odmówiłem , więc usłyszałem że te pieniądze mi " wyrwie a ja jestem popierdolony" Co się okazuje-zgłosiła na policję i mam wezwanie ja i żona na różne godziny z art 186.. Nie uważam że te zdjęcia są projektem, nie odpowiada mi ich zawartość.. proszę o pomoc.

Przepraszam, pismo jest w domu żona telefonem mi to podała..jest to art 286& 1.

Zapewne Kodeksu karnego. Uważasz, że za czas poświęcony Wam nie należy się żadne wynagrodzenie ?
Henzet napisał:
... Nie uważam że te zdjęcia są projektem, nie odpowiada mi ich zawartość..
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście chodzi o kodeks karny.. Tak.. Pani napracowala się.. nie przeczę.. bo słabo szła jej obsługa programu CAD KUCHNIA.. Tylko zastanawiam się.. czy każdemu trzeba płacić za bubel.. idę do mechanika.. będzie cały dzień szukał usterkii jej nie znajdzie to rozumiem że mam mu zapłacić, fryzjer zatnie dziurę do skóry też.. bo przecież pracował. Na urodziny zamowię tort.. wyjdzie zakalec ale ja musze zapłacić? Rozumiem że Pani należy się zgodnie z prawem 25%..to po wyzwaniu mnie ma czelność iść na policjęza 60PLN? Co mogę zrobić w tej sprawie?

Ostatnia edycja:
Henzet napisał:
... czy każdemu trzeba płacić za bubel.. idę do mechanika.. ...
Tutaj mamy do czynienia z utworem, a wyżej wskazałem odpowiedni przepis prawny normujący zasady postępowania.
Henzet napisał:
... Rozumiem że Pani należy się zgodnie z prawem 25%.. ...
Nie dałeś terminu na usunięcie usterek, nie odstąpiłeś od umowy. Odmówiłeś zapłaty, negocjuj, dąż do ugody.

Ostatnia edycja:
Termin dałem..gdyż powiedziałem że chcemy do Pani przyjechać po poprawkach.. umowa była ustna i ustnie pani podziekowalem po żądaniu zaplaty(Pani żądając zapłaty nie wyraziła chęci poprawy). Pani zażądała zapłaty przed poprawkami. Wysłała na maila rysunek taki jakie zamieszcza na swoim facebooku..bez rzutów i wymiarów.. to co wysłała nazwała projektem..W momencie wysyłania nie powiedziała że jest to" projekt" i wiąże się to z zapłatą.

Henzet napisał:
Termin dałem..gdyż powiedziałem że chcemy do Pani przyjechać po poprawkach.. ...
Zatem składając wyjaśnienia przedstawisz swoją wersję wydarzeń, oprzyj się też o wskazany wyżej przepis.

PS.
Nie do Ciebie należy ocena czy mamy tutaj do czynienia z utworem czy nie. Nie podnoś tego argumentu.

Dziękuję. Ogólnie to u tej Pani projekt robił znajomy i jeździł 3 razy żeby dojść do optymalnego zakończenia.. u mnie przy drugim razie tak wyszło jak wyszło..do tego Pani była zaskoczona że nie weźmiemy mebli tylko sam projekt i to tak ją ruszyło.Pani powiedziała że wszyscy biorą razem z projektem meble..ale to nieprawda bo znajomy brał tylko projekt. A my nie rozmawialiśmy nigdy o wykonaniu mebli . A co to znaczy żebym nie oceniał czy jest to utwór?

Powrót