Art. 199b na dwa miesiące przed końcem kary.

• Autor wątku Autor wątku Qbaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qbaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć.
Kolega dostał za zabójstwo 15 lat.
W maju ma koniec kary i teraz Sąd na Solidarności z automatu
(albo na wniosek dyrektora tylko nie chce się przyznać)
robi mu posiedzenie z Art. 199b.

Art. 199b. [Orzeczenie, zmiana lub uchylenie środka zabezpieczającego]
§ 1. Wniosek o orzeczenie, zmianę lub uchylenie środka zabezpieczającego może złożyć również dyrektor zakładu karnego, kierownik zakładu psychiatrycznego lub kierownik podmiotu leczniczego, w którym sprawca odbywa terapię lub terapię uzależnień.
§ 2. Przed orzeczeniem, zmianą i uchyleniem środka zabezpieczającego sąd wysłuchuje:
1) psychologa;
2) w sprawach osób niepoczytalnych, o ograniczonej poczytalności lub z zaburzeniami osobowości albo gdy sąd uzna to za wskazane - ponadto lekarza psychiatrę;
3) w sprawach osób z zaburzeniami preferencji seksualnych - biegłych wskazanych w pkt 1 i 2 oraz lekarza seksuologa lub psychologa seksuologa.
W sprawach osób uzależnionych można również wysłuchać biegłego w przedmiocie uzależnienia.
§ 3. W posiedzeniu ma prawo wziąć udział prokurator, sprawca lub jego obrońca oraz wnioskodawca określony w § 1.
§ 4. Można pozostawić bez rozpoznania wniosek o zmianę lub uchylenie środka zabezpieczającego, jeżeli od wydania poprzedniego orzeczenia w tym przedmiocie upłynęło mniej niż 6 miesięcy, a wnioskodawca nie wskazał nowych okoliczności mających znaczenie dla rozstrzygnięcia.

I teraz nie wiem czy chcą go wysłać do psychiatryka po końcu kary?
Czy o co chodzi?
Może ktoś z Was miał styczność z tym artykułem i coś może mi na ten temat powiedzieć...
Wychowawca nic nie wie.
Dyrektor w Iławie nieosiągalny...
Pozdrawiam Was 🙂

Według ciebie wychowawca czy też dyrektor ma informować cię o kwestiach związnych z osobą pozbawioną wolności? Z jakiego powodu?

Wychowawca ani Dyrektor nie informuje również głównego zainteresowanego o co chodzi z posiedzeniem ws. art. 199b więc ja na takie informacje nie liczę :)

A do zadań SW należy udzielanie porad prawnych? poczytaj literaturę na temat tego "wynalazku prawnego" i będziesz wiedział o co chodzi.

Zadałem pytanie, jeśli nie możesz mi pomóc w ww. kwestii to po co te ataki?
Wypij meliskę, zrelaksuj się i zamiast odpowiadać pytaniem na pytanie pisz z łaski swojej bardziej merytoryczne odpowiedzi które cokolwiek wnoszą do mojego pytania.

Pozdrawiam.

Powrót