Art. 207 ust. 1 KPA

• Autor wątku Autor wątku 1bartek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1bartek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanko wie może ktoś co to za artykuł mi sie jedynie udało ustalić ze jest skreślony a mam w domu KPA z 1 marca 2008. A w mojej sprawie uczelnia używa tego artykułu. Mam pytanie czy może i jak sie do tego ustosunkować. Z góry thx za odpowiedzi. Na pewno będę miał jeszcze parę pytań bo pismo które otrzymałem z sądu ma aż 6 stron.

Chodzi o art. 207 Prawa o szkolnictwie wyższym.

Który mówi, że w indywidualnych sprawach studentów ma zastosowanie KPA - co jest na korzyść studenta.
Dzięki temu np. decyzja powinna mieć uzasadnienie prawne i faktyczne, a postępowanie jest dwuinstancyjne.
Niestety na mojej uczelni w mojej sprawie indywidualnej ( UW ) nie jest on stosowany mimo wielokrotnych pism a nawet pisma z MNiSW.
Jezeli uczelnia go stosuje - to dobrze i trzeba się z tego powodu cieszyć, bo można niekorzystną decyzję zaskarżyć do sądu

[cytat="Margot":3oep3oxc]Jeżeli uczelnia go stosuje - to dobrze i trzeba się z tego powodu cieszyć, bo można niekorzystną decyzję zaskarżyć do sądu[/cytat:3oep3oxc]

A jeśli go nie stosuje - to decyzji zaskarżyć nie można?

Moja uczelnia tzn AGH go stosuje i wystąpiłem przeciwko niej do sądu. Nie wiem czy dam sobie z tym radę. Byłem w czwartek obejrzeć akta spray i aż się przestraszyłem ze mają aż ponad 100 stron. A tu tylko chodzi o stypendium socjalne i dopłatę do stołówki oraz akademik a sprawa ciągnie się już od grudnia 2007. Jeszcze nie mam wyznaczonego terminu rozprawy. Ale to będzie zrobione pewnie na dniach. A teraz pytanko czy uczelnia może zrobić regulamin przyznawania powyższych stypendiów bez stosowania sie do prawa obowiązującego w Polsce. I uparcie stać przy swoim. Ja stwierdziłem po przeczytaniu kilku ciekawych ustaw ze raczej nie i że musi stosować przepisy obowiązujące w Polsce. Czy ja jako student mam szanse wygrać z taką duża instytucją jak AGH???? Ale wiem jedno że muszę znaleźć dobrego adwokata a na to kasy nie mam. Czy można gdzieś znaleźć pomoc prawną ze free????

To są akurat najsłabsze instytucje jak chodzi o stosowanie prawa administracyjnego, więc nie ma się czym stresować. Adwokat zupełnie niepotrzebny. Sąd z urzędu ma badać czy doszło do naruszenia prawa.

Czytałam orzecznictwo w sprawach KPA które mówi, że organ musi wydać decyzję w oparciu o prawo powszechne, a nie wewnęrzne regulacje. Tu jest coś na ten temat - sprawą tą zajmował się Parlament Studentów:
http://www.psrp.org.pl/zalaczniki/o%20g ... %20186.jpg
i odpowiedź Ministerstwa
http://www.psrp.org.pl/zalaczniki/3%20o ... %20str.jpg
http://www.psrp.org.pl/zalaczniki/3%20o ... %20str.jpg
Uczelnie nie stosują się do prawa. Ja np. złożyłam skargę na decyzję do WSA przez organ który ją wydał ( Rektora ) 29 lutego br. i dopiero teraz na skutek kilku moich interwencji skargę przekazano do WSA z wnioskim o jej odrzucenie bo... złożyłam ją po terminie zdaniem prawnika z uczelni. Na kopii którą mi pokazano była data 3 marca. Na szczęście wnosząc skargę wzięłam potwierdzenie złożenia.
Uczelnia zrobi wszystko, aby postawić na swoim, posuwając się nawet do takich metod.

Powrót