Art 207

• Autor wątku Autor wątku Darekoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darekoi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Będę miał sprawę z tego artykułu. Dostałem prokuratorski środek zapobiegawczy, nakaz opuszczenia mieszkania na 3 miesiące, 3 razy w tygodniu dmuchanie w balonik na komendzie policji. Mam narazie 2 pytania.
1. Od dwóch miesięcy przebywam w szpitalu ale został mi miesiąc do końca nakazu. Czy mogę tam wrócić gdyż moja mama mocno nalega, abym tylko nie pił? Jeśli się zjawię to poniosę jakieś konsekwencje?
2. Czy mogę zmienić komisariat na inny w którym mam się meldować niż ten z postanowienia? Jeśli tak to czy tylko raz czy np 2,3? Bo nie wiem na ten moment gdzie będę przebywał.
Z góry dziękuję za odpowiedzi

1 - Nie, nie możesz. Nakaz może zostać wydłużony na kolejne 3 miesiące. Konsekwencją nie zastosowania się może być zastosowanie środka zapobiegawczego o charakterze izolacyjnym.
2 - Dozór tylko w miejscu wyznaczonym. Możesz oczywiście wnioskować o zmianę miejsca, ale na to musi być postanowienie prokuratora. W innej jednostce policji, dyżurny nie będzie Cię widział w systemie.

Generalnie widać, że trochę narozrabiałeś - ale jedyne co możesz zrobić na tym etapie i co mogę doradzić - to pisać do prokuratury wnioski o uchylenie / złagodzenie zastosowanych środków zapobiegawczych odpowiednio je argumentując.

Mocno się rozpilem i mama mnie skierowała jakiś czas temu na przymusowe leczenie odwykowe. Stawić się miałem na 7 stycznia. I oczywiście się stawiłem ale nawet po dostaniu tego wezwania dalej piłem aż 22 grudnia wparowała policja,zakuli mnie w kajdanki i na dołek. Na 2 dzień miałem taki zjazd, krwią plułem to wzięli mnie do szpitala a tam już czekał prokurator. Kilka pytań i dali to pismo o środku zapobiegawczym(swoją drogą to trochę dziwne przesłuchiwać kogoś w takim stanie. Dobę wcześniej miałem 4.02 promila i po masie tabletek uspokajających). Nie pije od 22 grudnia. 25 lutego kończę terapie odwykowa i muszę znaleźć pracę by pomoc matce finansowo bo jest bezrobotna i kończy jej się kuroniówka. Nie wiem tylko takie argumenty przychodzą mi do głowy. Może to wystarczyć do uchylenie/złagodzenie?

Dzięki. Jest pozytywnie

Powrót